Банкеръ Daily

Общество и политика

Черепа пак събуди интереса на всички, само Гешев още умира от скука

Бъдете здрави и по всяко време можете да разчитате на отговори на вашите въпроси - така Васил Божко приключи онлайн-пресконференцията по повод арестите на бившия премиер Бойко Борисов, ексфинансовия министър Владислав Горанов и ПР-а на кабинета на Борисов Севда Арнаудова. Срещата с журналисти трябваше да хвърли светлина върху обстоятелствата, при които Божков е бил изнудван от тримата. Както вече е известно, те бяха задържани миналия петък за 24 часа по Закона за МВР с основание за неотложност във връзка с обвинение срещу тримата за изнудване. 

 

Най-интересният факт, съобщен от Божков на пресконференцията бе, че на 8 март той е бил разпитан от представители на Европейската прокуратурата.

"Те проявиха интерес към жалбата ми, след това ме намериха и ме разпитаха, съобщи Божков. Дни преди това дадох обяснения и пред Главна дирекция "Национална полиция" - те ми зададоха писмено въпроси, на които отговорих писмено, уточни още той. Няма да кажа с какви доказателства разполагам, защото това ще попречи на разследването", заяви Божков на въпрос дали има записи от срещи с Борисов, Горанов и Арнаудова.

Той коментира подробно и схемата на изнудването.

"Първо ме извика Бойко, в резиденцията му в Бояна. Ще оправим нещата, обаче и ти трябва да помагаш. След това ме прати при Менда Стоянова. Въпросните 560 млн. лв. загуби за бюджета са онези пари от облагането на хазартните му игри само с такси. Тези такси бяха приети със закон и всеки месец са взимани с подпис на финансовия министър, той е нареждал да се взимат тези такси, не аз!", разказа Божков и отново заяви, че той и фирмите му нямат никакви данъчни задължения към държавата.

По този повод министърът на финансите Асен Василев съобщи преди дни, че

задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова

е в резултат на действия по сигнал на хазартния бос Васил Божков и доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) от юли 2021 година.

"Този доклад установи загуби за бюджета в размер на близо 557 милиона лева заради бездействието на Комисията по хазарта, подчинена на финансовия министър Владислав Горанов. Тогава АДФИ установи, че за проверения период 1.1.2014-31.12.2019 г. е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата. Българската прокуратура така и не предприе нищо по този доклад", заяви Василев.

Вторият човек, при когото Борисов е пратил Божков е финансовият министър Владислав Горанов. Неговата задача е била да каже колко пари струва удоволствието да се плащат по-малки такси.

"Ходил съм при Влади много често", заяви Божков. Сумите, които той давал били

лесни за изчисление - 20% от "хазартната" печалба.

"Парите съм давал из ръка в ръка, както казва народът. При едни купюри в сакото могат да се скрият до половин милион евро. Влизаш вътре, вадиш всичко от джобовете, палиш една пура  и излизаш преди да си я допушил", разкри той и допълни: "Севда също често идваше при мен. Борисов ми каза "Севда ще мине, да ти каже колко трябват". Тя идваше много често, на нея й давах пари за други цели, за това-онова, колкото каже, ту в евро, ту в левове..."

Под натиск на Борисов,

Васил Божков е "купил" футболния клуб "Левски".

"Взех "Левски", подписах рекламни договори с "Нова телевизия", с които им осигурих пари да си купят телевизията", разкри още Божков. В списъка за хората които ме изнудваха има още хора. Кирил Домусчиев и вицепремиера Валери Симеонов в кабинета на Борисов, който изпълни два пъти поръчки на ГЕРБ, са в него. В прокуратурата знаят всичко, но не искат да направят нещо. Сигналът ми във Върховната касационна прокуратура се намира там от две години, после са го пратили в спезцпрокуратурата, но твърдят че няма никакви материали от мен. Истината постепенно излиза наяве", каза още той.

По-рано същия ден вътрешният министър Бойко Рашков намекна, че ПР-ът на Борисов Севдалина Арнаудова е разполагала с вътрешна информация от полицията във връзка с действията срещу нея, Борисов и Горанов.

"Сестрата на Севдалина Арнаудова работи в Главна дирекция „Национална полиция“, уточни Рашков в коментар дали има информационен теч по случая.

Според имуществена декларация на Ирена Ст. Арнаудова,

тя е с длъжност "Главен експерт" в ГДНП.

ПР-ът на Борисов Севда Арнаудова днес реагира на твърденията на вътрешния министър. 

„Бойко Рашков изрече много неистини, сестра ми работи в Дирекцията на полицията от 22 години има редица награди от това министерство, подписвани от най различни министри. Сестра ми категорично не е имала никаква информация за полицейската акция срещу нас", заяви тя. " Тя работи в сектор, който няма нищо общо с провежданите разследвания и досъдебни производства. Никой от нас не знаеше, че ще бъде арестуван“, заяви Севдалина Арнаудова.

Работата в службите е семейна традиция,

разкрива самата Арнаудова.

През юни 2020 г., когато скандалът около Васил Божков и твърденията му, че е изнудван от Бойко Борисов и сие, Арнаудова публикува във Фейсбук пост, с който отхвърли твърденията на бизнесмена. Тя призна че познава Васил Божков отдавна, но изобщо не е предполагала, че той е способен така да манипулира истината. "Не очаквах, че ще превърне личните отношения в защитна теза", заяви тя. 


Какво написа Севда на Божков във Фейсбук?

"Здравейте, г-н Божков (Али Баба). Пише Ви Шехерезада. И аз умея да разказвам приказки. И ще започна преди Вас, защото като един старец не помните добре приказките и си ги съчинявате. Така правеше дядо ми, когато ми разказваше.

Опитвате се през мен да атакувате друг. Лошо, Али Баба! Аз чували с милиони не съм пренасяла и не съм взимала нито за себе си, нито за друг! Не сте давал за никой. И нито ме е страх от лъжите Ви, нито от заплахите! Аз не съм Вашата цел, Али Баба! Целите се в друг през мен и бъркате, защото не казвате истината!

Но да сложим начало на приказката, а ще дойде време да й сложим и дебела червена точка, Али Баба... (това го помните, нали, Али Баба?) Но да се върнем на приказката.

На Шехерезада баща й работеше за Вас. Още в далечната 1998 г., но Вие не забелязвахте тогава този свой служител. Спомнихте си за него, когато един ден давахте от натрупаното в пещерата. Осъзнахте, че той е Арнаудов, точно като Шехерезада Арнаудова, която тогава не познавахте и не работеше за правителството. И започнахте да я търсите. Имахте тактика! Предложихте на служителя си и официален договор, каляска и бонус - на стойността на една Ваша пура, пак тайно. Всичко това, за да стигнете Шехерезада, тя Ви трябваше... Намерихте я през робите си. Викахте я настоятелно, разказвахте й приказки, а баща й - него пращахте да Ви пази имотите! Но Шехерезада е полицейска щерка, Али Баба, и много внимаваше. Много! Тя идваше и със свитата си - приятели, съпруг, семейство. Вие започнахте да й предлагате всичко. Шехерезада така и не Ви пожела! Тогава Вие, Али Баба, много се ядосахте...

Шехерзада Ви каза - “не смей” и аз умея да разказвам. Не смейте да ме пипате! Вие се изплашихте, Али Баба. Вие сте страхлив човек, скочихте на дървото и се скрихте. Така, както и сега се криете. Не смейте да ме плашите, не я е страх Шехерезада! Тя не е разбойник. Семейството ми и приятелите ми - също! Спомнете си приказките и не ги разказвайте избирателно.

А Вашата приказка е една! Оправете си сметките с хазната, ако искате да не останете в историята като разбойник! Или стойте на дървото, докато можете...
Големите мъже не ги е страх от големи мъже, Али Баба. И не нападат жени. Явно нито сте голям, нито сте мъж.


Facebook logo
Бъдете с нас и във