Банкеръ Daily

Общество и политика

"Часът на Земята" в България ще е посветен на мечките

S 250 62a0b891 3d6d 4fa4 b26c fd2e250f61ef

„Часът на Земята“ у нас тази година ще бъде посветен на опазването на мечките в България, съобщи Калина Бояджиева от WWF, координатор на инициативата.

Можем да се присъединим и да станем участници на 27 март (събота) от 20:30 ч., когато по традиция трябва да загасим лампите за час в знак на съпричастност с грижите за природата и планетата.

През последните десетилетия биоразнообразието в света намалява с невиждани темпове, посочи Бояджиева пред Радио София. Според доклад на WWF 68% от гръбначните животни са изчезнали за по-малко от 50 години. В България само за 10 години, мечките у нас са намалели почти наполовина.

"Жестът с  изключването на осветлението е малък, но ни подсеща, че и с малки стъпки човечеството може да постигнем много за природата", допълни координаторът.

"Всеки вид в природата е важен. Балансът в екосистемите е много крехък. Хората трябва да знаят повече за мечките, за да не им навреждат от страх", допълни Костадин Андонов от спасителния отряд за мечки към WWF.

По време на „Часът на Земята“ на фейсбук страницата на WWF ще може да гледаме специален онлайн концерт от съмишленици и посланици на каузата. Ще участват Елена Сиракова, „Керана и космонавтите“, РДМК, „Парапланер“, Маги Алексиева - MEY, BunyVerse & Strela и други. Водещ ще бъде Ники Станоев. Хореографът и режисьор Коста Каракашян ще се включи директно от Египет със специален танцов пърформанс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във