Банкеръ Daily

Общество и политика

Частните училища и градини с удължен срок за кандидатстване за държавно финансиране

До 4 септември се удължава срокът, в който частните детски градини и училища ще могат да подадат заявления за включване в системата на държавно финансиране. Това стана възможно с промяна в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. 

Решението бе взето днес от правителството, след като в Министерството на образованието и науката са постъпили искания от частни учебни заведения. Причините, които те са изтъкнали са свързани със социално-икономическите последици наложени от разпространението на COVID-19 в България и непрекъснато нарастващите разходи при намалени приходи, както и спадащите доходи на част от родителите.

От няколко години и частните детски заведения имат право на пари от държавата под формата на субсидия за всяко записано дете. Условието обаче е поне 20 на сто от учениците им да се обучават без родителите да плащат такси, затова и досега интересът за държавни средства беше минимален.

В Наредбата е направено и второ допълнение, с което се допуска възможността само за предстоящата учебна 2020/2021 година с неизразходваните средства от делегирания бюджет на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, включително и такива с целеви характер, да могат да се финансират противоепидемични мерки и дейности за превенция на разпространението на COVID-19, като се закупуват лични предпазни средства, хигиенни материали и консумативи и други предпазни средства за защита от коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във