Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЧАСТНИТЕ ПЕНСИИ ИЗЛИЗАТ НА СВЕТЛО

ПЪРВИТЕ ЛИЦЕНЗИ НА ОСИГУРИТЕЛИТЕ СЕ ОЧАКВАТ ОЩЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

След едногодишно ходене по мъките най-сетне и частният пенсионноосигурителен бизнес ще стане легален. До края на септември или най-късно в началото на октомври ще издадем лицензи на първите пенсионноосигурителни дружества, твърди председателят на Държавната агенция за осигурителен надзор (ДАОН) д-р Петър Бояджиев.


Крайният срок за подаване на документи за издаването на разрешителните изтича на 17 септември. Той се отнася само за действащите вече компании. Онези, които имат намерение тепърва да се занимават с пенсионно осигуряване, ще могат да депозират молбите си по всяко време. Всъщност документите на досегашните играчи ще се приемат и на 18 септември, тъй като определената крайна дата - 17-и, се падала в неделя.


Засега заявка за лиценз в надзорната агенция са подали девет дружества: ОДПФ Солидарност, ПОК Съгласие, Българско пенсионно дружество АД, ПОД Алианц България, ПОК Доверие, СКК Родина, ПОД Берлинише лебен, ПОАД Нютон-Сила и ПОД ЛУКойл Гарант-България.


Не може да не прави впечатление скромната група на мераклиите, при положение че 36 компании са вписали в съдебната си регистрация като предмет на дейност пенсионното осигуряване. Изглежда, при новите правила на играта мнозина са предпочели да не се появяват на пазара или просто не виждат хоризонт, който да се открива за този бизнес у нас. Иначе от началото на лицензионната кампания досега от ДАОН са взети 16 комплекта с указания за начина и реда за получаване на лиценз.


Любопитното е, че сред желаещите да се сдобият със заветното разрешително ги няма двама от членовете на Българската асоциация на пенсионноосигурителните дружества - Мел инвест и Кооператор. Пред репортер на БАНКЕРЪ представители на първата компания твърдо заявиха, че изобщо няма да кандидатстват за лиценз. В момента собствениците на Мел инвест водели преговори за продажбата на дружеството. Ако не се намери подходящ клиент, ще се пристъпи към доброволна ликвидация, като всичките 4000 осигурени лица ще бъдат възмездени.


Що се отнася до Кооператор, неговите акционери не са се отказали от пенсионното осигуряване, но пък не могат да изпълнят поставените от закона финансови условия - да наберат уставен капитал в размер на 3 млн. лева. Намеренията им са да подадат документите си за лиценз, след като съберат парите. От надзора обаче са категорични, че всяко действащо дружество, което не е спазило сроковете, ще трябва да затвори врати или да продаде бизнеса си на лицензирана компания.


Седем от деветте фирми, подали документи, работят от няколко години на нашия пазар. Берлинише лебен е новосформирано дружество, както и ЛУКойл Гарант-България, собственост на нефтения холдинг ЛУКойл България, ЛУКойл Нефтохим и руската компания ЛУКойл Гарант.


Освен за пенсионноосигурителен лиценз немската животозастрахователна компания Берлинише лебен е подала документи и за упражняване на застрахователна дейност.


Според информация от ДАОН книжата на Солидарност, Съгласие, Българско пенсионно дружество, Алианц България, Доверие, Родина и Берлинише лебен вече са прегледани и седемте дружества отговарят на поставените от закона изисквания. Тежката дума обаче ще има Съветът за допълнително социално осигуряване, чийто председател е социалният министър Иван Нейков.


Колкото до Нютон-Сила и ЛУКойл Гарант-България, ситуацията около тях ще се проясни след около месец. Основната причина, според експертите на надзорното ведомство, е, че те са подали своите документи едва преди две-три седмици.


Едно от задълженията на Държавната агенция за осигурителен надзор е да контролира дали дружествата, останали без лиценз, са прекратили дейността си и са възмездили осигурените в тях. От ведомството отново успокоително напомнят, че никой няма да изгори. В такива случаи парите или ще се връщат, или осигурените ще бъдат прехвърлени в друга лицензирана компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във