Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЧАСТНИТЕ БАНКИ ГОНЯТ КАПИТАЛИ

Частните банки демонстрират по-голяма виталност от кредитните институции, които съставят голямата седморка - БУЛБАНК, ДСК, ОББ, БИОХИМ, ЕКСПРЕСБАНК, ХЕБРОСБАНК и Пощенска банка. Частните финансисти са по-активни през тази година в сравнение с миналата както в кредитните операции, така и в привличането на клиенти. Поне това показват данните за състоянието на групата на 17-те частни банки към края на март 1998 г. Размерът на отпуснатите от тях заеми в национална валута се е увеличил с 27 млрд. лв., а в чуждестранна - с 19 млн. щ. долара. Същото е и положението с привлечените средства от граждани и фирми. При частните банки депозитите и сметките в национална валута са се увеличили с 33.2 млрд. лв., а в чуждестранна - с 2.5 млн. щ. долара, докато при седморката като цяло има отлив на привлечени средства.


Това не значи, че всички частни банки се развиват безоблачно. Някои институции имат проблеми с един или друг от финансовите си показатели. Повечето от 17-те частни банки обаче в момента са се съсредоточили върху изискването на БНБ до 1 юли да постигнат капиталова база от 10 млрд. лева.


Първа инвестиционна банка


имаше капиталова база от 10 млрд. лв. още в средата на миналата година. И това й позволи да насочи вниманието си върху разширяване на операциите и на пазарния й дял. Зад гърба й стоят солидни акционери - ЕБВР и австрийската компания EПИК. Печалбата на ПИБ към края на май е над 7 млрд. лв., а капиталовата й база надхвърля 22 млрд. лева. Това й дава възможност без проблеми да отпуска на един клиент заеми до 2.2 млрд. лв. (над 1.2 млн. щ. долара), а максималният размер на кредитите, които може да даде на едно дружество, е 5.5 млрд. лв. (над 3 млн. щ. долара).


БРИБ


Дейността й не се развива толкова бурно, но за сметка на това е широко рекламирана. След присъединяването на американската финансова институция Уосърстейн Парела към акционерите на банката тя успя да се сдобие с относителна стабилност и спокойствие. БРИБ насочи операциите си към сделки с държавни и корпоративни ценни книжа. Към края на март тази година печалбата на БРИБ е 4.3 млрд. лв., а капиталовата й база - около 9.3 млрд. лева. Само за първите три месеца на тази година тя е нараснала с 2.9 млрд. лева. От банката съобщиха, че печалбата й за май е над 605 млн. лв., капиталовата й база е около 12.3 млрд. лева.


Скритите проблеми на ЦКБ


ЦКБ отдавна надхвърли минимално изискваната капиталова база. Още през март тя е 22.1 млрд. лева. Всъщност ЦКБ е банката с най-голямо балансово число и с най-много привлечени средства. Финансовият й резултат към края на март обаче е незадоволителен.


Подобно на други банки, ЦКБ заседна в рифовете на зърненото кредитиране. Тя предостави гарантирани от ДФРР заеми за 14.7 млрд. лв., от които над 2 млрд. лв. са просрочени. Освен това върху банката тежат наследените съдебни дела, които води срещу нея Майкъл Чорни.


Годежът на Кредитна банка


След консолидацията на Кредитна банка с БТИБ капиталът й ще нарасне до 15.6 млрд. лева. Основната финансова подкрепа обаче тя очаква да дойде от Овъргаз Инк. Фирмата вече е поискала от БНБ да й разреши да придобие до 50% от капитала на Кредитна банка. Офертата й е малко неочаквана, тъй като след уреждането на проблема с доставките на газ между България и Русия Овъргаз демонстрира охладняване на взаимоотношенията си Мултигруп. А може би това е било само привидно.


Кредитна банка също има своята ахилесова пета. Тя все още не е върнала на ДСК облигации по ЗУНК за 14.45 млн. щ. долара, които получи на доверително управление през лятото на 1996 година. През септември миналата година между ДСК и банката се разрази остър спор за въпросните ценни книжа, който през декември същата година прерасна в открита конфронтация. Сега между ДСК и банката се водят преговори за уреждане на проблема.


На капиталовата бразда


Пет банки - ЮНИОНБАНК, Общинска банка, Международна банка за търговия и развитие, Българска инвестиционна банка и Първа източна международна банка, са около капиталовата граница от 10 млрд. лева. За преминаването й четири от тях - ЮНИОНБАНК, Общинска банка, МБТР и БИБ, разчитат предимно на финансовите си резултати.


Както в.БАНКЕРЪ писа, ЮНИОНБАНК вече постигна целта си, като обяви, че към края на май капиталовата й база е около 11.7 млрд. лева.


Общинската банка също няма да има проблеми с достигането на капиталовата база. Към края на май тя е около 8.1 млрд. лв., а печалбата й е над 700 млн. лева. Акционерният й капитал е 6 млрд. лв., но в скоро време ще бъде попълнен до 10.3 млрд. лева. Основните акционери на банката - Столичната община и 17 общински фирми, заедно с новите участници в капитала - общините в Благоевград, Русе, Варна, Ловеч и Габрово, вече превеждат вноските си. До края на месеца това ще направи и Банк Москвы, която държи 3% от капитала.


Капиталовата база на МБТР към края на май също надхвърля 8.7 млрд. лв., като печалбата й е 3.4 млрд. лева. Само за изминалите два месеца капиталовата база на банката е нараснала с 1.4 млрд. лева. До края на юли МБТР ще набере изисквания от БНБ минимум благодарение на печалбата от операциите си. А и акционерите на банката са започнали да попълват капитала й, който трябва да достигне 13 млрд. лева.


Българска инвестиционна банка също е на път да реши капиталовия проблем. Мениджмънтът на институцията, оглавяван от Пеньо Хаджиев, строго спазва принципа на мълчанието и дейността й е обвита в анонимност. Числата обаче говорят сами. В края на март тази година капиталовата й база е над 8.7 млрд. лв., а печалбата - около 600 млн. лв., и това е добре за банка с балансово число от 15.6 млрд. лева.


ПИМБ е на границата на капиталовата бариера. Към края на март тя е 9.6 млрд. лева. Според мениджмънта на банката акционерите й ще внесат записания капитал от 25 млрд. лв. много преди срока, определен в устава - 2000 година. Стабилността й обаче ще бъде гарантирана, когато тя успее трайно да излезе на печалба.


Възродените банки


През тази година две български банки трябваше да се утвърдят на пазара, а други две да се преборят за съществуването си.


За ЕВРОБАНК цялата 1997 г. мина под знака на изчистване на проблемите, наследени от времето, когато тя се казваше Моллов. Според изпълнителния директор Ян Тушим банката е успяла да изчисти по-голямата част от заварената загуба от 11 млрд. лева. Към края на март тази година капиталовата база на ЕВРОБАНК е около 4.2 млрд. лева. Това означава, че акционерите ще трябва да направят нови вноски в капитала й.


По-оптимистично е положението на ТБ България Инвест. Ръководството й се справи с наследството на Ямболската банка. В края на март капиталовата й база е 6.1 млрд. лева. Според думите на изпълнителния директор на банката Красен Киряков (виж в.БАНКЕРЪ, бр.22, 1.06-7.06.1998 г.) акционерните й: ЗПАД България, ЗАД България-живот и ЗАД Енергия вече са попълнили капитала й до 11.5 млрд. лева. Това неминуемо ще вдигне и капиталовата база на кредитната институция, която ще надхвърли 10 млрд. лева.


Общото събрание на акционерите на 8 април 1998 г. окончателно узакони хегемонията на петролната група, съставена от Юкос петролеум - България, Росойл и Феста в МОБ Свети Никола. Ден преди него Юкос петролеум - България, внесе в капитала на кредитната институция 7 млрд. лв. и заедно с Росойл и Феста притежава 59.6% от реално внесения капитал, който надхвърли 13.5 млрд. лева. Това позволи капиталовата база на банката, която към края на март бе 615 млн. лв., в края на май да достигне 11.7 млрд. лева.


Много по-спокойно протекоха събитията около реструктурирането на РОСЕКСИМБАНК. Тя бе създадена на основата на бившата ТРАКИЯБАНК, която през 1996 и 1997 г. постоянно се тресеше от скандали с политически оттенък. В началото на тази година банката бе купена от фирми, групирани около бившия шеф на БРИБ Емил Кюлев. Той овладя контрола върху кредитната институция, чиято дейност бе почти замразена, промени името й и увеличи капитала й. В края на март тази година капиталовата база на ТБ Росексим бе 3 млрд. лева. В средата на май БНБ разреши на Контракт холдинг къмпани и на Агрохолдинг да придобият по 25% от капитала на банката. В края на миналия месец в Сандански акционерите на банката проведоха второто за 1998 г. общо събрание, където бе съобщено, че реално внесеният капитал на кредитната институция е 10 млрд. лева.


Каре неизвестни


Според изпълнителната директорка на ТБ Кредит Експрес Славка Иванова няма да има проблеми с достигането на капиталовата база от 10 млрд. лв., която в момента е над 5 млрд. лева. Останалите 5 млрд. лв. ще дойдат от стратегически чуждестранен инвеститор.


Според информация на в.БАНКЕРЪ Внешэкономбанк, която държи 38% от капитала на Корпоративна банка, все още не е предприела мерки за увеличението на капитала й. Позицията на основния акционер БУЛБАНК засега се ограничава с изявлението на главния й изпълнителен директор Чавдар Кънчев, според когото банката държи на своите инвестиции в други финансови институции. Въпросът дали БУЛБАНК самостоятелно ще увеличи капитала на Корпоративна банка засега обаче остава без отговор. Главният изпълнителен директор на Корпоративна Венцислав Антонов заяви, че кредитната институция ще спази закона.


До миналата седмица около съдбата на ТЕКСИМБАНК също имаше много въпросителни. Капиталовата й база в края на март бе над 3.3 млрд. лева. В края на миналата седмица председателят на надзорния съвет на банката Георги Найденов съобщи за в. БАНКЕРЪ, че е постигнал споразумение с чуждестранни фирми, повечето от които са досегашни акционери на ТЕКСИМБАНК, да участват в увеличението на капитала й до 10 млрд. лева.


Положението на Балканска универсална банка е сходно с това на ТЕКСИМБАНК. Но капиталовата база на БУБ към края на март е само 53 млн. лева. Ако иска да остане на финансовия пазар, банката трябва да намери акционери, които са готови да инвестират в нея 10 млрд. лева. В края на май петролната фирма Литекс обяви намерението си да инжектира в БУБ 2.5 млрд. лв., но все още не е изпратила необходимите документи в БНБ. Същото е и положението с другите двама кандидат-инвеститори, които искат да купят по 25% от капитала на банката. Това са финансови институции от Гърция и от Маршалските острови. Те трябва да доказват и произхода на капитала си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във