Банкеръ Daily

Общество и политика

Частни болници: Допълнителното финансиране за медицинските сестри създава неравнопоставеност

Националното сдружение на частните болници излезе с критична позиция срещу допълнителните пари - 50 млн. лв., които правителството отпусна за заплати на медицинските сестри. „Ситуацията рефлектира върху работата на медицинските специалисти и се отразява негативно на качеството на оказваната медицинска помощ“, е записано в позицията.

„Това е някаква нова система на финансиране на здравеопазването, за която ние нищо не знаем и която излиза извън рамките на традиционната, установена с години, система за финансиране. Това създава предпоставки за неравнопоставеност както между различните участници в системата на здравеопазването, така и между различните професионални групи в системата“, разкри притесненията им пред БНР председателят на УС на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев.

Грудев припомни, че има европейски директиви, които забраняват финансирането и държавното подпомагане на търговски дружества. В България съществува методика за субсидиране на лечебните заведения, но тя касае лечебните заведения в труднодостъпни и отдалечени райони или за дейности, които не се покриват от обхвата на НЗОК, добави той. По думите му обаче сега не става въпрос за това. Според него това се случва под натиска на протестите.

До този момент няма отговор от институциите на декларацията на частните болници, заяви Красимир Грудев. Той посочи, че биха подкрепили методика за справедливо остойностяване на труда на всички медицински специалисти в държавните и общински лечебни заведения: „Към средата на май ще видим каква е тази методика и тогава ще преценим това, което се предлага, дали е справедливо и дали би потушило евентуално протестите на лекари и медицински сестри“.

Красимир Грудев заяви, че категорично подкрепят протестите на медицинските сестри в частта за достойно заплащане на труда. Той отбеляза, че при частните болници няма такова разграничение и диспропорция в заплащането. По думите му заплащането там е достатъчно добро и именно това е допринесло за това много български лекари и медицински сестри да не са напуснали страната.

Адв. Мария Петрова посочи от своя страна, че е много важно откъде идват допълнителните 50 млн. лв. Според нея е спорен въпросът за начина на отпускане на тези пари. „Ако тези пари наистина идват от държавния бюджет, можем просто да приемем, че държавата е станала добър управленец на едни структури, които са нейни. Въпросът е защо извън държавните болници пари се дават и на други и защо тези 50 млн. пряко биват насочвани за заплати на медицинските специалисти. Постигането на договореност за трудовото възнаграждение на когото и да било е въпрос на договореност между работодателя и работника. Подобен род субсидии, наистина безспорно нужни, поставя резонния въпрос – това противоречи ли на възможността държавата да субсидира и по каква методика това, което ужким управлява“, разясни адв. Петрова.

По думите й, ако кърпим дупки постоянно, това поставя под съмнение колко добър управленец е държавата. „Поставя под съмнение и нещо много важно. Интересът на частните болници е техният бизнес. Ние губим държавното си здравеопазване, обезкървяваме го, лечебните заведения, които държавата трябва да управлява, не са добре управлявани поради куп други неравнопоставености, в които частните болници не ги подкрепиха“, посочи адвокатката.

Протестите на медицинските сестри продължават. Те се готвят и за национален протест на 15 май в София, въпреки отпуснатите допълнителни средства. Медицинските сестри твърдят, че няма да се откажат от искането си стартовата им заплата да стане 1120 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във