Банкеръ Daily

Общество и политика

Частично отпадат визите за Канада

От 1 май 2017 г. (16:00 ч. българско време) отпада необходимостта за български граждани, които в последните 10 години са притежавали канадска виза или към момента притежават валидна американска неимигрантска виза, да кандидатстват за канадска виза с цел краткосрочно пребиваване в Канада. Лицата, които отговарят на горните критерии, трябва предварително да получат одобрение чрез Електронната система за издаване на разрешение за пътуване до Канада (eTA), съобщиха от Министерството на външните работи.

Кандидатите за еТА са изключени от изискването за валидност на паспорта за няколко месеца напред (задължително условие при кандидатстване за виза). Препоръчва се, ако лицата планират поредица от краткосрочни пребивавания в Канада, да изваждат нов паспорт преди кандидатстването за разрешение, за да могат да се възползват от неговия максимален срок (5 години). След изтичане на срока на паспорта се попълва нов формуляр, тъй като разрешението е електронно свързано с конкретния документ за самоличност, използван в момента на кандидатстване.

За подаване на молба за еTА, пътуващите български граждани трябва да използват само официалния уебсайт на правителството на Канада: Canada.ca/eTA .

Подаването на молбата е онлайн процес, който отнема само няколко минути. Необходими са валиден паспорт, кредитна или дебитна карта(за заплащане на таксата от 7 CAD)и валиден имейл адрес.

Повечето заявки се одобряват в кратък срок, но процесът на обработване може да отнемедо няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи. Препоръчва се пътуващите да си осигурят еТА преди да резервират полета си до Канада.

Обръщаме специално внимание, че решението засяга единствено граждани, пътуващи до Канада с въздушен транспорт. Българските граждани, които влизат в Канада през сухопътните или морските граници, ще продължат да се нуждаят от виза.

Български граждани, притежаващи карта за постоянно пребиваване в САЩ (зелена карта), могат до посетят Канада без виза при влизанепрез сухопътните или морските граници.

Български граждани, притежаващи карта за постоянно пребиваване в САЩ (зелена карта), трябва да притежават еТА при пътуване до Канада с въздушен транспорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във