Банкеръ Daily

Явор Гечев:

Части от "Капитан Андреево" ще са обект на националната сигурност

S 250 a53607a9 961e 45ea 9d90 263add638934

Части от граничния пункт „Капитан Андреево“ ще бъдат обявени за обект на националната сигурност с решение на Министерския съвет, което се подготвя. Това обяви пред bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев. Ще бъдат отпуснати и средства за обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на пункта. 

Уволнението на изпълнителния директор на БАБХ Христо Даскалов не е свързано с пункта "Капитан Андреево", посочи още служебният министър. Политиката по отношение на държавността на пункта продължава, каза още Явор Гечев. "Имаме одобрението на министъра на финансите за осигуряване на 6,5 млн. лева за обществена поръчка, които по спешност да се отпуснат за оборудване на държавна лаборатория на пункта“, обяви министърът на земеделието. Границата функционира нормално, контролът се осъществява само от държавата, посочи той. 

Вчера от поста беше освободен изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Христо Даскалов. Причините за това са нарушение на изборното законодателство, след завръщането си той уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други, съобщиха вчера на брифинг в Министерството на земеделието. За нов изпълнителен директор на агенцията беше назначен Христо Вълчев.

Докато Христо Даскалов беше директор на БАБХ, агенцията пое контрола на вноса на стоки от трети страни вместо частната фирма, която го извършваше. Причината за моето уволнение е "Капитан Андреево", каза обаче по-късно пред bTV Христо Даскалов.

"Прави се всичко възможно онази фирма да се върне на българо-турската граница. Вече минаха два месеца и малко, така че нищо не се е придвижило към този момент на пункта. Така че като стане и като се реализира тази идея за вкарването на обекта като част от националната сигурност, тогава бих признал, че съм се объркал“, заяви Даскалов.

"Някой е заблудил министър Гечев, няма уволнени служители - имаше такива, преместени в друга структура. Това се прави във всяка институция ежедневно, няма и външно назначени в БАБХ",  каза още Даскалов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във