Банкеръ Daily

Проф. Румяна Коларова:

Част от публичните изяви на служебния кабинет са пропагандни

"Ниската избирателна активност на местните избори в Благоевград е по два причини - не са толкова важни избори и технологичната промяна в гласуването - машините". Това коментира пред БНР политологът проф. Румяна Коларова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Според нея има голяма група избиратели, които няма да отидат да гласуват, защото се чувстват некомфортно от задължителния машинен вот. "Те чувстват, че е застрашена тайната на техния вот, защото ако мислят, че не могат без асистенция да гласуват, ясно е, че тайната на вота е нарушена"посочи политоложката. Причина за нисък интерес към участие в местните избори тя вижда и в горещото време.

Проф. Коларова прогнозира, че на предсрочните парламентарни избори на 11 юли част от тези причини ще действат демотивиращо на избирателите, но уточни, че и повторението на вота (след изборите на 4-ти април - б.р.) ще е сериозен повод за липса на мотивация. 

"Част от онези хора, които са гласували на 4-ти април и техните избраници не са успели да сформират правителство, ще бъдат сериозно демотивирани, няма съмнение. По този начин меката периферия ще бъде обезкуражена", изтъкна тя. 

По думите ѝ на парламентарния вот през юли ще отидат до урните хората, които вече са мотивирани, защото кампанията е вяла.

"Причината за това е една - дейността на служебния кабинет. Част от публичните му изяви са в доста пропагандни измерения. Това е колективен орган, хора, облечени във власт, но това е властта на президента. ... Преобладават военните. Това е кабинет, който доста силово упражнява временната власт, с която е упълномощен", обясни проф. Коларова.  

Тя посочи, че ефектът от управлението на служебното правителство ще е много висока степен на непредвидимост на резултатите от изборите.

"В момента всяка една прогноза е стъпила на подвижни пясъци и може да се окаже силно погрешна", смята Румяна Коларова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във