Банкеръ Daily

Общество и политика

Част от мерките противоречат на законодателството, смята адв. Мария Петрова

"Мерките трябва да са конкретни, ясни и съобразени със ситуацията. Настоящите мерки са непоследователни и хаотични, а част от тях противоречат на законодателството - и на българското, и на европейското". Това каза пред БНР д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право."Създаването на регистър за Covid болни, без да има правно основание за това, както и затварянето на определени болници и определянето им за лечение само на Covid пациенти", посочи тя.

Според нея трябва да има болници, които да са само за пациенти с коронавирусна инфекция, а не да се ограничава достъпът на хора с други заболявания. "Законът в България казва, че всеки, когато потърси или му се оказва медицинска помощ, придобива качеството на пациент. По закон всяка една болница е длъжна да оказва спешна медицинска помощ. Когато една болница си е позволила да спекулира в тази тежка ситуация и да не приеме пациент, най-малкото нещо, което може да ѝ се случи, е да бъде финансово санкционирана", коментира адвокатката.

Адв. Петрова подчерта, че държавата е длъжна да предприеме всички мерки, така че да организира в системата на здравеопазването да има достатъчно лекари и сестри, а не кухи болници, както и да осигури достатъчно лекарства и система, по която да контролира изписването на медикаменти.  

По думите на д-р Петрова не е коректно в публичното пространство да се представя кръвната плазма като панацея и лечението с нея като винаги успешно. "Актът на даряване е безвъзмезден и не би следвало да можем да посочваме конкретни лица, за които даряваме, законът не го позволява", подчерта тя.

Мария Петрова беше категорична, че правителството и Министерството на здравеопазването трябва да създадат ясен алгоритъм за това какво ще стане, когато болниците се напълнят и лекарите са принудени да избират кого да лекуват, но до този момент такова нещо не се вижда да е направено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във