Банкеръ Daily

Министър Николай Денков предвижда:

Част от материала по математика - премахнат, без риск за ученика

"Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са ясни заключенията къде са най-големите проблеми" - обяви министърът на образованието акад. Николай Денков в предаване на БНР.
Той уточни, че в рамките на дисциплината математика част от материала може да бъде премахнат, без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала ще се премести в по-горни класове.

Цялата дейност по прегледа и промяната на програмите ще бъде водена от учителите, а академичните среди само ще следят да не се каже нещо, което не е вярно. Идеята е учителите да станат водещи, като те ще трябва да намерят най-подходящия начин, по който да поднесат материала на учениците. Намерението е учителите да използват възможностите на електронното обучение и на изкуствения интелект, за да създават най-атрактивната форма на обясняване на материята - по специфичен начин за всеки ученик, съобразно неговите индивидуални способности.

Като голям проблем министър Денков отчете факта, че българските ученици учат няколко месеца по-малко от своите връстници.

"Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз и в съседните ни страни. Разликата е значителна - с 25% по-малко от средната продължителност".

Ето защо намерението на министъра е учебната година да започва седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември. След това учениците от 1 до 3 клас ще учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас - до 30 юни. 

Освен това министърът предлага да има ноемврийска ваканция, каквато има в много от страните членки на ЕС, след това да има по-дълга междусрочна ваканция, за да могат и децата, и учителите да си починат. След това в края на 1 до 6 клас да има допълнително две седмици за  затвърждаване на материала, за проектно обучение и за излизане сред природата, при което децата на практика да видят какво представляват екологичните проблеми.

За да се видят реални резултати от промените, ще са необходими поне 2-3 години, посочи министър Денков. Той обяви, че с бюджета за следващата календарна година учителските заплати отново ще бъдат актуализирани, като те ще се поддържат на ниво 125% от средната работна заплата.

По отношение на децата на украинските бежанци, стана ясно от думите на министър Денков, че малко над 1300 ученици ще бъдат включени в българските училища. От тях 523 вече са влезли в образователната ни система, но за останалите има проблем, защото нямат поставените за страната ни задължителни ваксини, обясни министърът на образованието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във