Банкеръ Daily

Общество и политика

Част от жителите на Хитрино се прибраха в домовете си

Част от жителите на Хитрино вече се прибраха за постоянно в къщите си. Други посетиха имота си, само за да нахранят животните и да нагледат имуществото си, съобщи Нова телевизия. 

По-рано властите съобщиха, че последната цистерна от дерайлиралия влак е напуснала селото. Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова вече съобщи, че този следобед жителите на селото ще могат да отидат до домовете си. Достъпът няма да е за всички наведнъж, а ще е по график, определен от кмета и общинския щаб.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обясни, че при дерайлирането на част от вагоните кука от теглич е пробила цистерната, която предизвика взрива. Той подчерта, че екстремно спиране на влака не е имало, както и не е установено понижаване на налягането във въздухопровода.

До момента няма данни, че нещо по железния път е създало предпоставка или е причина за инцидента. Министърът посочи, че влакът е тръгнал със закъснение от 13 минути, малко след полунощ от бургаската гара Дружба до "Нефтохим".  По думите му на гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване, според който влакът трябва да се движи със скорост около 40 км/ч, но композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Първите пет цистерни са минали през стрелката, а след това е започнало дерайлирането. Куката на деветия вагон пробила десетата цистерна и така започнало изтичането на опасния товар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във