Банкеръ Daily

Общество и политика

Част от децата се връщат в училище от понеделник

Просветният министър Красимир Вълчев

Частично ще бъде възстановен присъственият учебен процес от понеделник, 12 април. Връща се режимът, който действаше преди 22 март. Всички ученици от 1. до 4. клас се връщат в училище, плюс три от осемте класа от 5. до 12. клас.

"Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7., 8. и 10. клас", обяви просветният министър Красимир Вълчев на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас. След това от 26 април, ако ситуацията позволява, се връщат 5., 9. и 12. клас, добави той.

"Считаме за разумно до 40% от учениците от 5. до 12. клас да се върнат в училище", каза още просветният министър.

Той посочи, че според условния график в момента с приоритет са 7. и 12. клас – 50% от седмиците учат, а останалите са в училище една трета от седмиците. Според предварителни разчети на 17 май се връщат 6. и 11. клас, както и отново 7. клас.

Учениците от 12. клас ще приключат по-рано учебната година – в средата на май. Затова е важно те да се върнат на 26 април.

"Като цяло ситуацията в системата на образованието е добра. Близо два пъти по-малко са болните и заразени учители и ученици. Най-вече това се вижда при учителите. И вероятно се дължи на ваксинацията и на това, че присъственият учебен процес беше частичен. Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти няма и такива, които са стигнали до хоспитализация и до тежко заболяване. Това означава, че ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме шанса да възстановим присъствения учебен процес в края на тази учебна година", смята Вълчев.

В момента 500 са учителите и непедагогическият персонал, които са заразени много по-малко, отколкото през ноември и декември, когато е имало пикови стойности. Правят се допълнителни списъци за ваксинация на учителите. 

Ще бъдат разрешени и практическите занятия, индивидуалната форма на обучение, както и индивидуалните изпити и дейности.

Здравните власти още не са решили окончателно дали да бъдат отворени езиковите центрове. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че в тези центрове има присъствие на ученици от различни класове и въпросът е дали да не се даде "още седмица глътка въздух" преди такова отваряне.

Към момента приоритет е връщането на децата присъствено в училище, а също и продължаване на индивидуалните и колективните занятия с учениците със специални образователни потребности.

По повод предложението на омбудсмана Диана Ковачева да отпадне националното външно оценяване след 4. и 10. клас, Вълчев бе категоричен, че това не трябва да се случва: "Изпитите за част от процеса на образование - и външното, и вътрешното оценяване. Те мотивират и карат учениците да учат. Лесно може да се плъзнем по линията на образователния популизъм."

Facebook logo
Бъдете с нас и във