Банкеръ Daily

Димитър Димитров, ЦИК:

Час и половина отнема попълването на изряден изборен протокол

Около час и половина отнема попълването на изряден изборен протокол, говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров. Документът е 20 страници, формат А3. От Районните избирателни комисии сигнализираха, че отчитането на гласовете на 4 април може да е трудно и да доведе до грешки. 

"На страницата на ЦИК днес ще бъде качен такъв протокол и всеки може да се упражни. Предполагам, че около час и половина след преброяването на бюлетините ще бъде необходим за попълването на един безупречен протокол, без грешки, каза  Димитров пред bTV.

Според говорителя на ЦИК документът е съобразен с Изборния кодекс и членовете на комисията са се постарали да опростят максимално протокола: "Премахнати са всякакви видове недействителности. Хубаво е да се сравни протоколът за страната с този за чужбина, който е в най-елементарен вариант – само партии и гласове. Тогава може да видите откъде идва проблемът – трябва да има отчетени преференции и тези преференции са наистина много – в големите райони партиите могат да регистрират над 30 кандидати."

Димитров посочи, че от комисията ще направят всичко възможно, за да се създадат условия членовете на секционните избирателни комисии и "Информационно обслужване" да обработят изборните данни в рамките на 48 часа. От "Информационно обслужване" ще трябва да обработят над 10 милиона числа. "Това означава и малко повече грешки, но има процедура, при която грешките могат да бъдат коригирани. Има два варианта на запис - от флашка и хартиен протокол. Ако има грешки, те се коригират на място. Проблемът е, когато източникът на грешката не може да бъде уточнен", обясни той.

По думите на говорителя на ЦИК, винаги технологията на отчитане на машинното гласуване е минавала през описване на резултатите в хартиен протокол: "Машините не произвеждат протоколи. Те произвеждат една голяма разпечатка и числата от нея трябва да се пренесат в протокола."

Малко са хората, които желаели да обслужват мобилните секции за избиратели под карантина или в изолация. Тепърва ще се изчислява недостигът, но е възможно на места да няма мобилни секции. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във