Банкеръ Daily

Общество и политика

Чакане по 7 часа в ''Арена Армеец“ за предаването на протоколите

Снимка: БНР

Бавно се приемат и обработват протоколите от районните избирателни комисии в „Арена Армеец“, където те се носят веднага след приключване на изборния ден.

"Пет часа няма никаква организация. Хаос. Хората в секциите бяха необучени. Имаше обезводнени на хора, припаднали жени. Връщаха членове на комисии няколко пъти. До мен мъж си глътна езика и трябваше да му го вадим“, заяви пред Радио София мъж, който е бил в „Арена Армеец“ малко след полунощ, а е приключил с предаване на изборните книжа към 7:30 сутринта.

Много от протоколите са сгрешени, налагат се редакции, които допълнително бавят предаването и приемането на документите, каза друг мъж, който има опит от предишни избори.

Предвидената храна и напитките са били добри. Има лекарски екипи в залата, но препоръчителната дистанция между хората не се спазва.

Забавяне в обработката на протоколи отчитат излизащите от зала "Арена Армеец" представители на комисиите.

Обработката на протоколите на 25 МИР почти е приключила. Обработени са 510 от 521 протокола. Към приключване върви обработката и за 23 МИР - там са обработени 517 от общо 564 протокола.

"Никаква организация няма! Ние сме от 6,30 ч. в събота до 9,45 днес", заявиха пред БНТ излизащи от залата представители на комисиите.

"Трима човека припаднаха, единият явно беше в доста тежко състояние! Него го изведоха на ръце и го откараха в болница. Страшно много хора! Според мен може да се направи и друг вид гласуване. Цял свят гласуват и по пощи, и по интернет. Може да се направи график".

"Пълна неразбория! Хората са страшно неграмотни, които извършваха тази дейност! Протоколите бяха супер елементарни, на ниво 5 клас. Дете на 12 години може да ги попълни за не повече от 40 минути", казват още членове на СИК.

Причините за сериозното забавяне в 23-та МИР обяви по-рано днес секретарят на районната избирателна комисия Полина Витанова: "Нашите очаквания се оправдаха. Приемането става бавно, трудно, числата са много, сборните грешки в протоколите - също. При разпределението на преференциите има доста грешки, като разбира се, тези сборни грешки не довеждат до промяна на изборния резултат".

Тя допълни, че сгрешените протоколи е могло да бъдат избегнати: "Една част от сумиранията, която са заложени в протоколите, одобрени от ЦИК, те не са заложени и няма такова изискване в Изборния кодекс да фигурират в протоколите."

Полина Витанова сподели през нощта: "Не се движат много бързо нещата. Има доста сборни грешки, особено при преференциите, и в почти всеки протокол. Тези грешки трябва да се отстранят и след отстраняването им повторно да се въведат данните. Не става въпрос за преправяне, поправяне или каквото и да е на протоколите".

Членовете на мобилните секции прекараха над час пред "Арена Армеец" преди да предадат протоколите от секциите. Изабела Александрова - председател на 86 а СИК в "Лозенец", обясни: "Най-големият проблем беше, когато дойдохме до "Арена Армеец", за да си предадем бюлетините. Един час ни държат отвън, на студа, бусът- неотопляем. Гладни, уморени, и те не ни пускат, не знаем защо. Не били подготвени".

През нощта полицейски кордон попречи на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" да влезе в залата. Манолова твърдеше, че има подправени протоколи и настояваше да присъства на обработването им. Секретарят на 23 РИК Полина Витанова каза, че това е обида за членовете на комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във