Банкеръ Daily

Общество и политика

Церемонията пред паметника на Левски в София - само с гвардейци

Пред паметника на Васил Левски в столицата се провежда  възпоменателна церемония и поднасяне на цветя и венци. Заради пандемията, в церемонията участват само гвардейци. 

Почетният шпалир с поставени знаменца на карабините, венценосците, факлоносците, военнослужещият, определен да запали жертвеника, тръбачът и барабанчикът заеха местата си пред паметника на Апостола 15 минути преди 18.00, за когато беше предвидено и началото на гвардейската церемония.

След подаден сигнал "внимание", военнослужещият запали жертвеника, а факлоносците - факлите.

След запалването на жертвения огън, гвардейците поднесоха цветя пред паметника от името на институциите, без присъствието на техни представители. Заради противоепидемичните мерки е предвидено да бъде изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19-и февруари.

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата има почетен караул на Националната гвардейска част. Стотици хора дойдоха да поставят цвете пред паметника на Апостола. Много учители бяха довели своите ученици.

В 17.00 часа в храма "Света София" беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски и половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата "Свети Александър Невски" биха по повод възпоменанието. Паметта на Апостола беше почетена и с минута мълчание. 

Блянът на чистата и свята република никога не умира, написа президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук. „Преди година пред паметника на Апостола казах, че не сме се събрали, за да склоним глави, а за да ги изправим. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи“, пише още държавният глава.

Със същите вечни думи на Дякона - „Дела трябват, а не думи“ премиерът Бойко Борисовн отправи посланието си по повод годишнината, придружавайки поста си със снимка на паметника на Васил Левски в София.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника на Левски в столицата. По думите ѝ заветът му за свобода остава неизпълнен.

„Свободата я имаме, но остава въпросът за вътрешната свобода – доколко сме силни, доколко наистина народното дело е преди всичко, така както той ни завеща, доколко наистина сме допуснали достойни българи да ни управляват, така че да бъдем равни с европейските народи. Имаме още много какво да желаем в тази посока и още много да работим. И сега всеки от нас трябва да направи тази равносметка“, каза тя. 

Студенти от различни висши училища поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в София по-рано днес. Пред БНР  председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев заяви:

"С днешната дата е ясен факта, че това е безсмъртието на Апостола и той не е само минало. Той е настояще, той е и бъдеще и съм щастлив от това, че въпреки пандемията, много млади хора има тук, студенти, и това показва само едно - че този идеолог Васил Левски, този организатор и лидер, е най-добрият пример и за българските студенти в България и не само - и за всички млади хора, което може само да ни радва, че той остава трайна следа в нашите мисли и виждания занапред".

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата от 10 до 20 часа ще има почетен караул от Националната гвардейска част. 

Военнослужещи от Плевен, Шумен, Белене, Асеновград, Благоевград ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата Васил Левски.

Във Варна представители на военноморските сили ще поднесат цветя на паметната плоча в кв. „Левски“ и Морската градина.

В Бургас почетен караул от Военно-морските сили ще участва в общоградското поклонение, а в Пловдив представителни подразделения ще участват във военния ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. 

В Плевен ръководството на общината почете паметта на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник в центъра на града в 12 часа. Традиционният ритуал по повод гибелта на Апостола на свободата няма да се проведе поради въведените противоепидемични мерки.

С различни прояви във всяко училище се отбелязва историческото дело на Апостола. Граждани, организации и институции свеждаха глава пред паметника на Апостола през целия ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във