Банкеръ Daily

Общество и политика

Центровете за подкрепа и развитие в София минават онлайн

Центровете за подкрепа на личностното развитие в София и Националният дворец на децата ще прехвърлят временно част от дейностите си онлайн заради усложнената епидемична обстановка в града. Работата с деца със специални образователни потребности ще може да се осъществява и присъствено на индивидуални сесии, но само с разрешение на родител, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Новата организация е разписана в заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и е в съответствие с наложените от РЗИ-София противоепидемични мерки в столицата.

Дистанционните занимания ще започнат от понеделник, като ще се провеждат в социалните мрежи. Такива може да са езикови курсове, занимания по математика, музика, спортни или народни танци, програмиране, а при наличие на материали – и дейности като дърворезба.

Ще бъдат преустановени индивидуалните и групови спортни тренировки.

В останалата част от страната центровете, които не са затворени със заповед на здравните власти, трябва да продължат да спазват насоките на МОН за обучение и действия в условия на извънредна епидемична обстановка. Същото важи за детските градини, училищата и Центровете за специална образователна подкрепа.

От образователното министерство уточняват, че при 10% отсъстващи деца, учебното заведение трябва да направи предложение към министъра за преминаване към ротация или към цялостно дистанционно обучение. На ротация не могат да бъдат повече от 50% от децата, като първи онлайн трябва да започват да учат по-големите. Учителите и учениците от пети до дванадесети клас трябва да носят маски през целия си престой в училище. Остават изискванията за дезинфекция, спазване на отстояние и проветряване.

Насоките на МОН ще бъдат актуализирани съобразно заповедите на министъра на здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във