Банкеръ Daily

Румен Радев:

Ценовата политика на "Булгаргаз" е неразбираема и извън логиката

Ценовата политика на "Булгаргаз" е неразбираема и извън политическата и управленска логика, заяви президентът Румен Радев. По думите му не е логично да се обявява прогнозна цена на газа за юли, а чак в средата на май да се определя тази за настоящия месец. "Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост и аз се надявам тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще, а по-ниските цени да са дългосрочна политика за българското правителство", каза държавният глава.

Той не уточни дали е информиран за конкретните параметри на договорения внос на газ от САЩ, но изтъкна, че в тази ситуация най-важно е правителството да информира гражданите и бизнеса, за да може да има предвидимост.

Никое правителство не може да води страната в тежки кризи при дефицит на доверие. Единственото решение е открит диалог, каза президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали има причина работодателите и превозвачите да излизат на протест.

"Кризите, в които се намираме, са тежки - тежка икономическа, социална криза, но най-важното е да не се допуска криза на доверие, защото никое правителство не може да води страната в тежки кризи при дефицит на доверие. Тези протести означават, че този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е открит, конструктивен диалог, в който да се чуят и уважават мненията на всички страни", заяви държавният глава.

Той добави, че единствено от политиката на правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа. Президентът уточни, че дали има криза на доверие към правителството, ще проличи от отношението на хората и дали евентуално ще излязат повече хора на протест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във