Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЦЕНИТЕ НА КОМПЕНСАТОРКИТЕ ЗАГУБИХА ТЕМПО

Компенсаторните записи отново започнаха да поевтиняват след близо двумесечен възход. Причината според по-голямата част от брокерите е насищането на пазара с оферти за продажба на този вид книжа. Преди две седмици нито една финансова къща не предлагаше изкупените от нея записи, тъй като всичките бяха засипани с поръчки за покупка. Сега някои от тях са готови да пласират компенсаторките си дори по 18% от номинала им. През изминалата седмица сделки между инвестиционните посредници се сключваха по 17.50-18.50 лв. на 100 лв. номинал. Първоначалните собственици на записите пък можеха да ги продадат на посредниците най-много по 17 процента. Тази цена също е доста относителна. Напоследък поземлените комисии, областните управи и министерствата бълват предимно книжа с ниска номинална стойност от порядъка на 20 хил. лева. Голяма част от инвестиционните посредници обаче изобщо не ги изкупуват, защото поръчките, дадени от работническо-мениджърски дружества, са за доста по-големи обеми. Други все пак купуват ниските номинали, но срещу скромните 15-16 процента. Натрупвайки по-солидни портфейли, те реализират по-големи печалби при пласирането на книжата на крайните купувачи. Намират се и търговци, които обикалят из затънтените краища на България и изкупуват там номинали срещу 13-14 процента. Сигнали за това има главно от Видинско.


Играчите на пазара коментират, че натрупалата се от последните седмици инерция на поевтиняване на компенсаторките ще повлече цените им рязко надолу. Собствениците на книжата вероятно ще започнат да ги предлагат панически, за да намалят до минимум загубите си. Първите признаци за това вече са налице. Брокери коментират, че портфейлни инвеститори, които са купили компенсаторки преди около два месеца, сега бързат да затворят позициите си и да приберат печалбите. Някои специалисти все пак смятат, че котировките на записите няма да се сринат толкова бързо. Все още има достатъчно РМД-та, които трябва да закупят компенсаторки до края на годината, за да се възползват от правото, което им дават последните поправки в закона Лучников - дружествата, които са приватизирали държавни предприятия към началото на февруари тази година, могат да издължат цялата оставаща им сума по сделката с алтернативни платежни средства. Това ще намали реалните им плащания поне три пъти. При това положение натискът за покупка на големи количества записи от такива клиенти ще се запази.


Очакванията са, че поне до края на 2000 г. цените на книжата ще се задържат най-малко до 15 на сто от стойността им. После е много вероятно компенсаторните инструменти да поевтинеят, защото потенциалните купувачи биха били само дружества, приватизирали собственост след февруари тази година. А големите фирми, раздържавени от РМД-та през този период, се броят на пръстите на едната ръка. Това са Златни пясъци, КЦМ и Бургаски корабостроителници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във