Банкеръ Daily

Общество и политика

Цената на труда и правата на работниците обсъдиха ГЕРБ и КНСБ

Цената на труда, гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност, изработване на кодекс за държавния служител по подобие Кодекса на труда, обсъдиха ГЕРБ и КНСБ на среща в парламента, предаде БТА.

Срещата се проведе по искане на синдиката. Президентът на профсъюза Пламен Димитров обяви, че техните виждания в голяма степен се приемат от ГЕРБ.

Преговарящите бяха единодушни, че най-важната тема е формиране цената на труда у нас и начинът, по който се гарантират трудовите възнаграждения, което изисква промени в Кодекса на труда, в закона за гарантиране на вземанията, в Търговския закон и ГПК. Така комплексно щяло да бъде уредено кое е основна заплата, брутно възнаграждение, как се формира минималната работна заплата.

В закона за гарантиране на вземанията КНСБ предлага и има съгласието на ГЕРБ има нужда от промени, които да дадат възможност и на служителите по по-облекчена процедура да се ползват от фонда за гарантиране на вземанията не само при несъстоятелност, но и при временна финансова криза на предприятието, както и самите работници да бъдат изведени по-напред в листа на кредиторите.

В Търговския закон и работниците трябва да могат да искат несъстоятелност за своя работодател така, както всеки един търговец, когато, например, друг не му е платил фактура за 5 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във