Банкеръ Daily

Бившият енергиен министър Румен Овчаров:

Цената на тока и природния газ ще направят зимата ни по-тежка

​Цената на тока и природния газ ще направят зимата ни доста по-тежка. Причината не е само в България, но и в Европа, а и в световен мащаб. Последните години на енергетиката се гледа като на обикновен бизнес. Мога да дам пример - вятърните електроцентрали произвеждат много по-малко мегават часа електроенергия в последните месеци. Аз винаги съм твърдял, че вятърните електроцентарали и фотоволтаиците са решение, но само временно. В България също не правим абсолютно нищо по тази тема в последните години. 

Това каза пред БНТ бившият енергиен министър Румен Овчаров по повод скока на цените на тока на свободния пазар и природния газ. 

"Енергетиката е стратегия, а в България няма правителство, което да мисли стратегически по темата. Това е причината да отправя предложение към президента - нека да събере една група от специалисти, които мислят стратегически, аналитично и комплексно, които веднъж завинаги да сложат устоите на устойчиво развитие на българската енергетика. Енергийната криза скоро ще стигне и до домакинствата. Ще има поскъпване на цената на тока и за битовите потребители. Трябва да се мисли за компенсации за хората, за което също нито едно правителство не е помислило. В момента обстановката дава основание на България да отвори отново въпроса пред Брюксел за затварянето на комплекса "Марица - Изток". Редица страни удължиха сроковете си за затваряне на въглищните централи. Ние също задължително трябва да направим това", категоричен бе той. 

"Кирил Петков и Асен Василев са симпатични момчета. В БСП няма от какво да се притесняваме от новата им партия. Нямам никакво съмнение, че БСП ще подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова. Този въпрос бе решен още април месец. Президентът също отговори еднозанчано и категорично за новата партия на двамата бивши служебни министри", коментира Румен Овчаров послените събития на политическата сцена у нас. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във