Банкеръ Daily

Общество и политика

Цената на пълното възстановяване на Карловско – 80 млн. лева

По предварителни разчети само разходите по пълното възстановяване от бедствието в Карловско са около 80 млн. – т.е. те са в размер, колкото е целият бюджет на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Това обяви заместник-министърът на икономиката Димитър Данчев в ефира на БНТ.

От думите му стана ясно, че към момента от въпросните 80 млн. по бюджета на ресорната правителствена комисия за служебния кабинет са останали 34 млн. лева, които вече са разпределени по всички региони в страната, пострадали от бедствия. Само за трагедията в Карловско са заделени над 10 млн. лева, с които ще се покрият най-необходимите и неотложни разходи.

В ефира на БНТ Данчев обяви, че държавните органи са предприели всички необходими действия, за да станат ясни причините за бедствието в Карловско.

Ще се изиска цялата необходима информация - докладите на РИОСВ,  констатациите на еколозите в района. Ще се провери има ли доклади за правени проверки в Карлово, Сопот, Хисаря. Ще се отчете кое подред е злощастното наводнение и дали само река Стряма е проблемна. Ще се провери разчиствани ли са деретата. Ще се изисква от всички общини да предоставят плановете си на почистване на деретата и коритата на реката, така че да се установи дали плановете са били изпълнявани през годините и какви средства са били похарчени.

За разкриване на причините са сезирани всички органи, които имат отношение – Министерството на земеделието, МВР, РИОСВ, Прокуратурата. Разглеждат се всички причини – огромното количество дъжд, непочистени дерета и корита на реки, незаконната сеч.

„Това, което е установено до момента, че наскоро не е имало незаконна сеч. Хората, които са били на място и са помагали при разчистването, със сигурност са видели, че огромна част от дърветата, които са довлачени по време на бедствието, са с корените си – т.е. те не са изсечени“ – посочи Данчев.

Той обаче увери, че ще се събере пълната информация от горските стопанства, от МВР и от другите контролни органи затова имало ли е в миналото сигнали за незаконна сеч и как те са били третирани и какви действия са били предприети към нарушителите

Засегнатите от Карловско вече са подали заявленията за подпомагане, обяви още заместник-министърът и уточни, че миналата седмица служители от Агенцията за социално подпомагане са работили на място, за да улеснят пострадалите.

От днес започва изплащането на еднократната помощ от 375 лева на 378 семейства, които са подали заявление и са били одобрени. Тези, които са я завили по банков път, ще я получат още днес, а останалите – които я очакват през „Български пощи“, ще я получат до края на седмицата, уточни Данчев.

Заместник-министърът обяви и че от днес 120 военни плюс още 100 човека, наети по програма на Агенцията по заетостта, ще започнат да помагат за разчистването на къщите и дворовете в Слатина, Богдан и Каравелово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във