Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Целта ни е да прекратим предсрочно мандата на Гешев

"Откриваме едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде." С тези думи започна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов декларацията от името на групата по случай началото на 45-ото Народно събрание.

"Много се радвам, че откриваме Народното събрание в неговата естествена сграда, в неговия истински дом. Спомням си как при встъпването си в длъжност президентът Петър Стоянов беше казал, че парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а от съгласие. Днес много се говори за съгласие, но парламентаризмът се оказва, че се състои и от вар и тухли. Тази сграда не е просто символ, тя е материализация на това да има прозрачен парламентаризъм в България, да има отворен парламентаризъм, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж, за отстояване на ценности. Тук е мястото на българския парламент и това, че ние се върнахме тук от Партийния дом, е много добър знак, макар че това, което ни предстои, е много сложно", каза още Иванов.

Той Иванов изтъкна, че Народното събрание ще може да свърши само една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и "техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС". "Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос. Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи. Трябва да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува, когато знаем и оценим какво може да свършим в него", смята съпредседателят на "Демократична България".

Той заяви, че има ДБ има 10 приоритета в две групи. Едната е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия. На първо място трябва решителна програма за масова доброволна имунизация. На второ място трябва да се приложат комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да се направи реална оценка на икономическото положение. "Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв", каза Иванов.

По думите му ключова задача е в краткосрочен план е България да започне процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Смятам, че отказът да бъде внесен изготвения план с всичките му недостатъци, е саботаж", добави депутатът от ДБ. 

"Събираме подписи за промени в Конституцията, касаещи главния прокурор - не може повече да има център на власт, който не подлежи на демократична отчетност, подчерта Христо Иванов. С тези конституционни промени, ние си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев и окончателно да бъде реформиран Висшия съдебен съвет", допълни той.

"Внесли сме още днес промени в деловодството за закриване на специализираните съдилища", заяви още Христо Иванов, а думите му предизвикаха аплодисменти в част от залата.

"Ще внесем изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ в настоящия ѝ модел и да това ще доведе до премахването от длъжност на  Сотир Цацаров", избори още съпредседателят на ДБ.

"Ние ще оценяваме годността на този парламент да произведе действия, готови сме да подкрепим готовността за тези действия и на други колеги. Считаме, че е легитимно, ако ни бъде предложено да влезем в разговор с "Има такъв народ". Разбира се, не става дума за пакетна подкрепа, а за подкрепа на политики. Ако "Има такъв народ" излъчи свое предложение за кабинет, ние сме готови да подкрепи и други действия", обясни Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във