Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Целта беше ЦИК да се даде в ръцете на президента

Премиерът в оставка Бойко Борисов разкритикува промените в Изборния кодекс на специален брифинг в централата на ГЕРБ, на който коментира и върнатите мандати за съставяне на правителство. Той предупреди, че и след предсрочните избори няма да бъде сформиран кабинет. ГЕРБ няма да да даде изборните правила на Конституционния съд, съобщи още той.

Над 100 милиона вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание. Това заяви Борисов на втория ден на Великден в компанията на вицепремиера в оставка Томислав Дончев, външния министър в оставка Екатерина Захариева, правосъдния министър в оставка Десислава Ахладова и председателя на парламентарната група на ГЕРБ в 45-ото Народно събрание Десислава Атанасова. 

Според него целта на измененията е да се даде ЦИК в ръцете на президента Румен Радев. "Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК", коментира Борисов. Смущаващо по думите му е, че е записано да има видеонаблюдение "при възможност". "Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий?, попита той.

“Аз съм човек, който винаги дава отчет за парите на данъкоплатците. Изборите по време на пандемия са скъпо начинание и ги проведохме пред всички наблюдатели и неслучайно не бяха обжалвани. Преди изборите политическите партии имат своите програми, тактика на действие и е нормално за демокрацията", каза Борисов.

"Точно, защото демокрацията е скъпо нещо, партиите са длъжни да направят да има стабилно управление. Има развити държави, които вярват в демокрацията. Аз благодаря на българите, че отново ни поставиха като първа политическа сила и тези коментатори, които говорят, че ни били отвяли, не знам как го говорят. "Отровното трио" ни наричат токсични, нима БСП и ДПС не са токсични, "Да, България не са ли токсични, че никой не иска да работи с тях? Айде малко да си мерим думите. Само да напомня, че ние само подкрепихме председателя на ЦИК", допълни още Борисов.

"ГЕРБ беше малцинство в ЦИК, защото там бяха представители на ДСБ и "Да, България“, и им беше удобно да са там, защото имат евродепутат, ама сега, защото ВМРО изпаднаха под 4%, те побързаха да закрият квотата на ЦИК, само да видите какви демократи са", продължи той.

“Не може уважаемата Нинова да каже по-бързо да връщаме мандата и да закриваме парламента, защото Бойко управлява. А те си направиха мнозинство, за да обслужат Радев, неслучайно не направиха план за падемията, не случайно не гласуваха мажоритарния вот“, подчерта Борисов.

“Пак хвърлиха прах очите на хората с мажоритарния вот - някога, когато има редовни избори. Как се съешиха в парламента, че отпадна субсидията от 1 лев., на Разпети петък да приемеш закон", продължи да се възмущава той. 

“Целта беше една единствена, а именно ЦИК да се даде в ръцете на президента. ЦИК се назначаа от Радев, но парламентът, за да бъде диктатът пълен, не му направиха методология кой ще бъде председател. Или ще направят същото като в парламента, къде им е методологията. Или, ако не му дадат удобните хора партиите, той ще решава. Абсолютно погазване на всички принципи, като от 20 члена в ЦИК ГЕРБ имаше 7, всички бяха на другите партии", припомни той.

"Има една още по-смутаваща методология в парламента. Какво означава в един закон да напишеш "при възможност", какво означава видео наблюдения "при възможност"? По какъв критерии ще го определят?", попита премиерът в оставка. 

“Кога ще направят обществените поръчки, къде отиват сигналите, а хакерите? САЩ направиха агенция, която да се бори с намесата в изборния им процес", допълни той.

"Какво значи 100 процента машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и кога ще ги достаят или вече е избрана фирмата, което не ме изненадва, както стана с Грипените? Да питам как ще разнесат машините до Америка, Азия, Австралия, къде ще ги инсталират, кой ще наблюдава...", продължи той.

По думите му партиите се държат безотговорно и няма да имаи следващо правителство.

„Поредното безсмислено състезание, защото и тогава няма да направят правителство, а ще продължи служебното правителство на кандидат-президента Радев месеци наред и това е целта. Те не смятаха да правят правителство. Те избягаха от отговорност. Те харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения. Няма да има и следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно", подчерта Борисов.

Премиерът в оставка напомни, че тази година предстоят и избори за държавен глава. „Веднага след следващите парламентарни избори, отново вадим парите от бюджета и започваме да плащаме за президентските избори. Бедна държава със стоици милиони за избори през 2 месеца, не го разбирам това. Не считам, че това е отговорността“, подчерта той.

"Народното събрание започна да приема законите бързо, без обсъждане, оценка на въздействие. В доклада за върховенството на закона бяха точно в тази насока, а в този парламент видяхме нещо нечувано - Изборен кодекдс, НПК и още, бяха приети без да се попитат ресорните министри, без да се поискат мненията на институциите. За първи път видяхме, че нито гражданите и заинтересоаните лица участваха в тези промени", заяви от своя страна Десислава Ахладова - министър на правосъдието в оставка.

Борисов попита как ще може да гласува с хартиена бюлетина, ако иска да е модерен като Христо Иванов. Ахладова подчерта, че текстовете в Изборния кодекс са неясни.

Десислава Атанасова заяви, че новите варвари са погазили не само Конституцията и законите, а превъртяха и времето, защото Изборен кодекс не е приеман за два дни, че да се оповести и със задна дата. "Така наречените нови варвари, защото такова нещо в правния мир не е съществувало до момента", отсече тя.

"Явно Радев владее и времето вече“, вметна Борисов.

"Те надминаха и правителството, и мнозинството на Орешарски", каза Атанасова.

“Фирмата с машините е дарител на “Да, България“ и то си пише", посочи Борисов.

“Очакваме още по-скандални промени направени извън времето и пространството“, заяви Атанасова.

Борисов пък се обърна към нея като председател на парламентарната група на ГЕРБ и поръча да предаде на депутатите от парията, да не се внася жалба срещу Изборния кодекс в Конституционния съд, за да се види от граждани какво са направили с тези промени.

"Коя държава в Европа го прави това с машините, питайте Рюте, аз говорих с него и той ми каза, че са се отказали, защото не може да се защити резултатът. Той ми обясни - Холандия, която ни е пример за демокрация", продължи Борисов. "Сега наказваме народа - щом не иска машини - насила. Сега и Христо Иванов иска, не иска, ще гласува на машина", коментира още той.

Атанасова заяви, че с промените се погазва тайната на вота и са длъжни да сезират Конституционния съд.

“Радев дори поиска да му актуализираме бюджета, ама оставете ни на мира, вкарайте си правителство и си гласувайте“, отбеляза Борисов.

Екатерина Захариева заяви, че ако е вярно, че машините са от Венецуела и едва 24 процента са гласували на машини, не се ли притесняват. "Не се притесняваме само ние, че купуаме и гласуваме само на машини, купувани от диктаторска държава. Тези хора нямат никаква представа как се организират избори в чужбина, как ще закарат машините, как ще ги охраняат, съхраняват и кой ще ги инстарила?", попита тя.

Борисов пък припомни, че само Радев е подкрепил Николас Мадуро преди изборите във Венецуела. 

"Да управляваш не е да смениш Фейсбук с парламентарната трибуна, а сега всички се състезават кой да е по-голям критик. Краткият живот на този парламент да е фокусиран върхи изборния кодекс, което е абсурдно. Как от правосъдие за всеки стигнахме до законодателен блиц-криг?", взе отношение Томислав Дончев.

"Как не ги беше срам да карат хората да работят на Разпети петък вечерта?", възмути се премиерът за извънредния брой на "Държавен вестник", който беше напечатан с указ на Румен Радев на 30 април вечерта.

"Пожелавам на моите опоненти да управляват три мандата", каза Борисов. И поясни, че още нямат кандидати за ЦИК. По думите му нямало методология за това. "Може да са шампиони по шах, бокс", каза той.

"Българският народ има страшен инстикт и когато не управлявахме, както искаха, те ни натиснаха, ние се поправихме и те пак ни дадоха доверие. Дори и Тодор Живков не е имал парламент, премиер, президент и ЦИК, а Радев е точно такъв. Българският народ не иска диктатурата", заяви Борисов.

“Когато синдикат протестира се срещаш и питаш какво искат. Но ще протестираме само заради протеста. Аз съм за стабилна държава, когато едните се прибират, а други излизат, не е добре за инвестициите. Няма да влезем в еврозоната, самият Радев беше против и горчиво ще съжаляваме", предупреди Борисов.

"Един от показателите за загубата ни в София е именно, че им дадохме да затворят София", анализира премиерът в оставка. “Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток, такъв ще бъде профилът ни на президент, категорична противоположност на разединителя", коментира Борисов и отрече възможността той да бъде кандидатурата на партията за "Дондуков" 2.

Няма да внасяме промените в Изборния кодекс в Конституционния съд, каза Бойко Борисов. „Оставете ги. Нека българите видят какво са сгрешили и какво са направили. Те вече виждат. Няма да го обжалваме. Обжалваме мораториума, защото това е свръхгрешка. Има конституционна практика, в която това е гледано, и правителството изпълнява своите задължения, докато не бъде подменено. Конституционният съд се е произнесъл, но понеже искат тълкувание, ще е по-дълго решението. Те не могат да дадат друго решение, защото вече са дали едно такова“, обясни той.

Бойко Борисов посочи, че правителството е само уж уволнено, а в същото време Румен Радев му задава задачи. „И каза и още една глупост онзи ден: „Борисов дълго бавеше машините“. Бавя ги, защото коя държава в Европа го прави? Как ще ги защитите? Как ще ги разнесете?“, запита той и напомни разговора си с премира на Холандия Марк Рюте, който му е препоръчал да не въвеждаме машинно гласуване. 

“Само народът може да каже на следващите избори, кой ще бъде първи, народът е мъдър. ИТН може да са първи, те направиха много, направиха правителсто, решиха проблемите на българите, произнесоха се за външната ни политика, смениха Изборния кодес, намалиха субсидията на 1 лв.", заяви той.

"Тревогата ми днес не е да им се подигравам, а защото ми е притеснено за държавата. Спасихме се от пандемията, спасихме се от миграционната криза, от финансовата криза. На фона на затворените държави, ние получаваме хиляди дози от ваксините, а "зелените коридори" сега стоят празни, българите предпочетоха да отидат да празнуват", каза премиерът в оставка.

"Пет партии можеше да направят кабинет и да забравите за нас. Нинова казва по-бързо да връщаме мандата, защото Борисов да не управлява, ама те не искат да поемат отговорност, не искат да управляват, ето това е страх!", завърши Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във