Банкеръ Daily

Общество и политика

Цели 470 стр. са доказателствата срещу Борисов, събрани от МВР

Доказателственият материал, предоставен от МВР в прокуратурата по разследването на бившия премиер Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов, е в обем 470 страници. Това показва документ от Министерството на вътрешните работи.

От МВР уточняват, че от разпространените от прокуратурата описи по досъдебното производство, по което трите лица бяха задържани за 24 часа в Седмо РУ-СДВР, липсва придружителното писмо. С него именно описите са били официално изпратени от Главна дирекция "Национална полиция" в Софийската градска прокуратура.

След като Борисов беше освободен, прокуратурата даде брифинг, на който обяви, че няма основания за повдигане на обвинения на тримата задържани, защото нямало достатъчно доказателства срещу тях.

Но от непоказания от прокуратурата документ става ясно, че МВР й е предоставило цели 470 страници доказателствен материал, събран в четири папки.

В придружителното писмо е посочено, че освен материалите по досъдебното производство по чл. 161 ал. 2 от НПК, са изпратени и материали по чл. 219 ал. 1 от НПК, който гласи:

Чл. 219. (1) Когато се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от общ характер и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, разследващият орган докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на съответно постановление.

Това е причината проектите на постановленията по чл. 219 ал. 1 да не фигурират в описите, разпространени от прокуратурата, тъй като те са описани в придружителното писмо.

За да улеснят прокуратурата, въпросните постановления ще бъдат внесени отново в понеделник сутринта, 21 март 2022 г., уточняват още от вътрешното ведомство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във