Банкеръ Daily

Общество и политика

Цецка Цачева подаде оставка заради новия си апартамент

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подава оставка, научи "БАНКЕРЪ".

Правосъдният министър е обсъдил решението си тази сутрин с премиера Бойко Борисов. Очакванията са Борисов да приеме оставката ѝ. Преди ден Цачева сезира КПКОНПИ и главния прокурор с искане за проверка на имотната ѝ сделка с фирмата "Артекс". 

Според информация на Антикорупционния фонд Цецка Цачева и нейната сестра Ирина придобиват от същата фирма апартамент от 198,7 кв.м. и гараж 20 кв. м. на ул. "Юрий Гагарин" 20 в кв. Изток само за 285 740 лв., което прави 670 евро на кв.м. Министърът на правосъдието владее 3/4 идеални части от имота, а нейната сестра 1/4.

Сделката е сключена през лятото на 2018 година.

Преди дни Цачева коментира, че имала ангажимент да доплаща на "Артекс". Тя сама ги е потърсила, след като е видяла изкопа на строежа в квартала, в който живее. "Това, за което вие говорите като сдобиване, е в груб строеж, който е незавършен. С поето задължение към фирмата да доплатя стойността между акт 15 и акт 16", уточни правосъдният министър. На въпрос "към тези 285 000 ще добавите още колко", тя отговаря: "Мисля около 220 000. Различна е пазарната цена на един имот, който е завършен."

Поредица от журналистически разследвания установи, че с имоти от "Артекс" са се сдобили депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Още по темата - виж тук

Facebook logo
Бъдете с нас и във