Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЦАРСКИТЕ ХОРА ЩЕ РЕДЯТ ПАСИАНСА НА ПЕТЪР СТОЯНОВ

Първата законотворческа стъпка на царските депутати в новия парламент е свързана с промените в Закона за избор на президент и вицепрезидент. През тази седмица специална работна група, съставена от представители на НДСВ, се зае с тази задача. В нея влизат Мирослав Севлиевски, Нина Чилова, Марина Дикова, Константин Пенчев и Милена Паунова.
Преди това членът на Централната избирателна комисия Михаил Константинов призова Народното събрание да приеме изборен кодекс, който да обединява четирите закона - за парламентарните, за местните и за президентските избори, и за референдумите. Идеята бе приета от царските хора, които обаче най-напред ще се заемат със Закона за избор на президент и вицепрезидент. Ще бъде направен анализ на досега действащите разпоредби, поясни Севлиевски пред в. БАНКЕРЪ, като наблегна на необходимостта да се регламентират отношенията избирател - избираем.
Засега все още не е ясно дали ще се изработва изцяло нов закон за избор на държавен глава, или само ще се коригира старият. Но при всички положения народните представители разполагат с твърде малко технологично време. Вотът за президент трябва да се проведе до 18 ноември. Поне 50 дни преди изборите (т.е. до 28 септември) е необходимо да бъде сформирана и Централна избирателна комисия. Същевременно се очертава ваканция за парламента от средата до края на август. Не е за пренебрегване и фактът, че новият или промененият закон ще се появи в Държавен вестник седмица след като президентът подпише указ за публикуването му. Което пък отваря вратичка на Петър Стоянов да протаква указа, ако промените не го удовлетворяват.
Становището на Михаил Константинов е, че сегашният закон за избор на държавен глава, приет през 1996 г., вече е неприложим, тъй като препраща към отменения през април тази година Закон за избор на народни представители и към Закона за избор на общински съветници и кметове. А и някои от текстовете му нямало как да бъдат приложени за изборите наесен. Така например кандидатите за държавен глава трябва да внесат безлихвен депозит в БНБ от 250 хил. стари лв., и деноминирана тази сума била твърде малка. Същото важи и за максималното дарение, което едно физическо или юридическо лице е в правото си да даде - 50 хил. стари лева. Таванът за кампанията на един кандидат, според сегашните разпоредби, е 2000 нови лева. Пак според тях, решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния съд, който вече не съществува, а гласуването се отбелязва в старите паспорти, които сега са заменени с лични карти.
В отговор държавният глава Петър Стоянов обясни, че законът наистина е анахроничен и се нуждае от поправки, но те щели да бъдат предимно технологични и поради тази причина вотът наесен не е заплашен. Безспорно в момента най-силно заинтересован от темата е действащият президент. Той вече обяви, че ще се кандидатира за втори мандат. Преди парламентарните избори на 17 юни подкрепата си за него декларира и СДС. Политическата ситуация в страната сега обаче е съвсем друга. Дори СДС да не промени позицията си, за Петър Стоянов се очертава твърде трудна битка с неизвестен край, ако Симеон Втори застане зад друг кандидат, коментират наблюдатели. Може би затова бе установена топлата връзка между Дондуков 2 и ръководството на НДСВ, а и Стоянов не бърза да се ангажира кой ще застане до него като кандидат за вицепрезидент. Коалиционният партньор на сините - Народен съюз, настоява за свой представител, само че, по думите на Петър Стоянов, още не е ясно дали това ще е основният мотив при издигането на подгласника му. Както се казва, мотиви сега - дал Господ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във