Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЦАРСКИЯТ КАБИНЕТ ИЛИ ФИЛОСОФИЯТА НА КИТАЙСКАТА КОТКА

Най-хубавото на политическия прагматизъм е, че цялата му философия може да се сведе до една котка. Прословутата котка на Дън Сяо Пин, за която е все едно дали е черна, или бяла. Важното е да лови мишки. В проекцията си към българската политическа реалност горепосоченият принцип има съвсем просто звучене: Не е важно в какъв цвят е декориран кабинетът. Стига да е способен да си свърши работата. Изглежда, точно това правило е мотивирало 48-ия български премиер, Симеон Сакскобургготски, когато е редил списъка на министрите си. И независимо от упреците, че е пуснал БСП във властта през задния вход или че е сторил прекалено дълбоко темане на ДПС, комплектуването, изборът и встъпването в длъжност на новия кабинет е факт. Както и да го тълкуват и атакуват политическите му противници.
За 64-годишния потомствен български цар и премиер

Симеон Сакскобургготски

могат да се кажат много неща. Най-негативното от които е липсата на реален политически опит. Останалото - аристократичният произход, петте езика, които владее, опитът му от ръководния пост в Томсън Гран Пюблик (за бяла и кафява техника), или в Паскуал (за хранителни продукти), както и този като консултант на Юробилдинг (за управление на хотели и туризъм) и в Омниум Норд Африкейн - Мароко навеждат на мисълта, че за разлика от някои други български премиери, сегашният министър-председател има достатъчно първоначален мениджърски капитал, който да инвестира в политиката. Без, разбира се, да забравя, че изпълнителната власт в една държава не е идентична с управлението на която и да е корпорация. Досегашното поведение на най-овластения човек в държавата показва също и достатъчно самостоятелност (при реденето на министерските постове), учудващ реализъм (при отчитането на съотношението на политическите сили във и извън парламента) и внушаваща респект почтеност (в премерените изказвания и завидното самообладание). Това са качества, които несъмнено се вписват в графата с моралните активи на всеки премиер-министър.
Що се отнася до материалните активи, те са достатъчно внушителни, за да обезсилят евентуалните обвинения в опит за материално облагодетелстване - двореца Врана, ловната хижа, хижите Ситняково и Саръгьол, резиденцията Кричим, къщата в Баня, Карловско, двореца Царска Бистрица в Боровец и, разбира се, двуетажната къща в Мадрид. Основните приоритети, по собствените му думи, ще са незабавна инвентаризация на страната и формиране на екипите в министерствата, оптимизиране на дейността на администрацията и борба с корупцията, както и подготовка за пълноправното членство в НАТО и в ЕС.
Най-близкият до премиера, 31-годишният

Николай Василев

заместник министър-председател и министър на икономиката, беше най-сигурният член на кабинета още преди да е ясно дали самият Симеон Сакскобургготски ще го оглави. Възпитаникът на варненската Първа английска гимназия има бакалавърска степен по икономика и мениджмънт от Университета по икономически науки в Будапеща, магистърска степен по международна икономика и финанси от университета Брандайс в Масачузетс. Учил е и в университета Кейо, Токио. Бизнесопитът му е свързан с длъжността данъчен консултант в Купърс енд Лайбранд в Будапеща, работил е и в Ес Би СИ Уорбърг в Токио, в Ес Би Си Уорбърг Дилън Рийд в Ню Йорк, в Ю Ви Ес Уорбърг в Лондон. Преди да оглави царската листа във Варна, е бил старши вицепрезидент и директор на проучванията за Централна и Източна Европа в инвестиционната банка Лазард Капитал Маркетс в Лондон. Освен успешна бизнескариера, най-младият член на кабинета загърбва и годишна заплата от около 500 000 лири годишно (според в. Индипендънт). Притежава апартамент в Лондон и дял от къща във Варна. Първите му стъпки на новото работно място ще са точно разпределение на ресорите и задълженията в подопечното му ведомство, както и определяне структурата на министерството. Между основните му задачи подрежда и създаване на стратегия за развитие на капиталовите пазари в България.
Четиридесет и четири годишната

Лидия Шулева

беше определена за вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Родом е от Велинград и е с две висши образования - инженер по електроника и магистър по финанси. Специализирала е в Германия, Гърция, Япония и Словакия. Като собственик на регистрираната през 1992г. консултантска къща Бизнесинтелект на нея принадлежи авторството на проекта за приватизационния фонд Албена инвест, като става и негов изпълнителен директор. Наскоро Лидия Шулева замени Валентин Карабашев на шефското място в Асоциацията на индустриалния капитал - организацията на бившите приватизационни фондове. През юни беше избрана и за член на управителния съвет на Албена АД. Активен участник е в разработването на концепцията за пенсионната реформа. От миналата година е и в управителния съвет на фондация Помощ за благотворителността в България. Заради участието в управлението на страната се отказва от шефската заплата в Албена инвест, стигаща до 3000 долара месечно, и от възнагражденията си за участието в още девет борда на директори. Притежава къща във Велинград и апартамент в София. Планира най-напред да отдели внимание на човешкия фактор в повереното й ведомство - да се запознае с директорите на агенциите и службите, да степенува задачите до края на годината, да се срещне с управителя на НОИ, за да събере информация за изпълнението на бюджета на касата и събираемостта на вноските.
Четиридесет годишният бивш кмет на Благоеврград

Костадин Паскалев

поема вицепремиерския пост и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Възпитаникът на Пловдивския университет е математик по образование. Десет години учителства в Благоевград, като същевременно е и хоноруван асистент в ЮЗУ Неофит Рилски. Избран е за кмет на Благоевград през 1995 г. с подкрепата на БСП и бе преизбран през 1999 година. През 1997 г. завършва кратка специализация по мениджмънт в Мюнхен, а през 1998 г. - специализира местно самоуправление в Университета в Южна Каролина. През 1997 г. беше избран за член на УС на Националното сдружение на общините, а от 2000 г. е негов председател. Познанството му със Симеон Сакскобургготски датира от 1996 г. при посещението на царското семейство в Благоевград по покана на царския клуб Горна Арда. Беше избран с червената бюлетина за депутат в 39-ото Народно събрание, но се отказа от мандата си. Има изграден стил в общуването с медиите, което изигра немалка роля за оформяне на положителния му политически имидж. Притежава апартамент в Благоевград, къща в с. Старчево и лек автомобил Форд. Кметската му заплата е била около 660 лв., така че сегашната му министерска заплата определено ще се отрази благотворно върху семейния бюджет. Първите му стъпки ще са насочени към преразглеждане на приватизационните проекти в министерството, както и събиране на дължимите към бюджета средства.
Ключовото финансово министерство е поверено на 35-годишния

Милен Велчев

Той е кореняк софиянец. Дипломира се през 1988 г. по специалност Международни отношения в УНСС. Към квалификационната му характеристика се добавят и курс за магистър по стопанско управление в университета в Рочестър, Ню Йорк, а през 1995 г. и магистърска степен по стопанско управление, специалност финансов инженеринг в Масачузетския технологичен институт, Кембридж, Масачузетс. Най-важна, по негова преценка, е работата му в Мерил Линч в Лондон, където е бил вицепрезидент в управление Развиващи се пазари. Отговорен е за дейността на Мерил Линч в България, Югославия, Румъния, Русия и бившите съветски републики. Между най-успешните бизнеспроекти, осъществени с негово участие, той сочи спечеления лиценз за втория GSM-оператор от ОТЕ, придобиването на ОББ от Национална банка на Гърция, продажбата на арменската телекомуникационна компания Арментал на ОТЕ, приватизацията на Banca Commerciale Romanu. В политическия му актив се вписва и работата му като аташе в управление Международни организации във външното ни министерство през периода 1990-1992 г., откогато датира и познанството му със Стоян Ганев. И той, както и Николай Василев, ще се откаже от солидната годишна заплата от около 500 000 лири, за да се опита да управлява по-грамотно външния ни дълг. Възнамерява най-напред да сформира екип, с който да започне работа по изработването на бюджет 2002 и по проектозакона за нулев данък върху печалбата при реинвестиране.
Вътрешното министерство се поема от 54-годишния професор по финансово и данъчно право в СУ Св. Климент Охридски

Георги Петканов

Той е възпитаник на Алма Матер и след като завършва Юридическия факултет, за две години е районен прокурор в Девин, Смолянско. В 1974 г. започва работа като преподавател в Юридическия факултет на СУ. През 1983 г. става доктор по право, а от 1996 г. е професор. От 1993 г. е вписан в списъка на Софийската адвокатска колегия, а от 1997 г. е арбитър в Арбитражния съд на БТПП.
В периода 1991-1995 г. е бил декан на Юридическия факултет, а след това и заместник-ректор на Университета. Бил е и председател на Съюза на юристите в България. Преди да влезе в парламента като депутат от НДСВ, е бил председател на общото събрание на СУ Св. Климент Охридски и главен редактор на специализираното списание Съвременно право. Освен заплатата си като преподавател, проф. Петканов ще трябва да жертва и адвокатските си хонорари, а и доходите си като съдружник във фирма Фактор консулт. Притежава и два апартамента, като единият се строи в момента, а също и къща в с. Соколовци. Основните му задачи на първо време ще са да се ориентира в новата среда и да се запознае с нормативната уредба на МВР, като не изпуска от поглед най-важните текущи задачи на ведомството.
Външното министерство естествено получи 45-годишния

Соломон Паси

Бившият велик депутат и настоящ титуляр на външно е математик по образование, доктор, научен сътрудник по математическа логика и компютърни науки в СУ Св. Климент Охридски и БАН. Преподавал е в университета Пол Сабатие в Тулуза. Вицепрезидент е и на фондация Св. св. Кирил и Методий. Името му нашумя преди 11 години, когато пръв изказа фантастичната за онова време идея България да влезе в НАТО, а през 1991 г. създаде и Атлантическия клуб. Две години Соломон Паси беше и вицепрезидент на Атлантическата асоциация АТА. Съвместно с човека-панорама Иван Гарелов Паси създаде обществения комитет, който да покани папата в България. Поемайки кормилото на външната политика, Мистър НАТО ще трябва да се откаже от заплатите за участието си в управителните органи на три фирми. Притежава апартамент в София, наследствени земи, ливади, гори и, разбира се, трабант, с който пристигна във външно министерство. Ако остане верен на себе си, сигурно с него и ще си тръгне, като му свърши мандатът. Смята, че най-напред трябва да изясни как ще изглежда екипът за преговорите по присъединяването към ЕС, да се запознае със секретната информация по либийското дело и да обмисли политиката си по кризата в Македония.
Отбранителното ведомство ще се администрира от 43-годишния

Николай Свинаров

Той е завършил право в Алма Матер и до влизането си в голямата политика е работил като адвокат. Запознанството му с армията, общо взето, се ограничава със службата му като школник в Школата за запасни офицери във Враца. В периода 1998-2001 г. е бил член и главен секретар на Висшия адвокатски съвет. Любопитно е, че в далечната 1987 г. настоящият министър на отбраната е бил адвокат на Ахмед Доган по делото за нелегалната дейност на лидера на ДПС срещу насилственото преименуване на българските турци. Този факт, по уверение на Николай Свинаров, обаче няма никакво отношение към сегашната му номинация и избор.
Заради министерската си заплата приемникът на Бойко Ноев ще трябва да прежали солидните си адвокатски хонорари. Притежава двустаен апартамент в Шумен и 20 декара наследствени земи в Търговище. Смята, че след като се запознае с ръководството на МО и на Генщаба, ще трябва да ускори реформата в армията, като постави ударението върху постигането на натовските стандарти.
Невралгичното правосъдно министерство е поверено в ръцете на 35-годишния председател на Наказателната колегия на Софийския градски съд

Антон Станков

Той е родом от Ямбол. Кариерата му се развива с предвидими темпове - завършва Юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски и започва като младши съдия в София. В момента освен действащ съдия е и член на юридическата комисия на Българския олимпийски комитет, а също и хоноруван преподавател по наказателен процес в Софийския университет. В момента си строи жилище и ще смени съдийската си заплата за министерска. След като формира работен екип и реши какви структурни промени да направи във ведомството си, ще се опита да привлече на работа доказани специалисти от различни области на правото.
Наследникът на професор Димитър Димитров в просветното министерство се казва

Владимир Атанасов

Той е на 46 години и е от София. Филолог по образование. Познава битието и труда на българските учители, тъй като сам е бил учител в периода 1980-1986 година. В момента е асистент в СУ Св. Климент Охридски по методика на образованието. Защитил е дисертация върху поезията на Никола Вапцаров. Автор е на учебниците по литература за 7-и и 8-и клас и е съставител на сборника Теми и прочити на българската литература. Надникването в кухнята на средното и висшето образование ще са му от полза като просветен министър. Освен апартамента си в София от 74 квадрата, новият просветен министър досега е разполагал и с асистентската си заплата. Отсега подписът му ще стои във ведомостите с министерски заплати. Смята най-напред да се заеме с успешното приключване на приемните кампании в елитните гимназии и във вузовете и с подготовката на новата учебна година.
Наследник на Антони Славински е 34-годишният

Пламен Петров

Той е възпитаник на Софийската английска гимназия и на УНСС - специалност Международни икономически отношения. През 1991 г. продължава обучението си в университета Хари Труман в САЩ, където получава бакалавърска степен, след което учи в университета в Мисури. Притежава магистърска степен по международен мениджмънт от университета Тандърбърд в Аризона. От 1995 г. работи в Сосиете Женерал Секюритиз Корп на Уолстрийт. Там създава и бюро за търговия с акции на компании от Централна и Източна Европа с клиенти от Щатите.
През 1999 г. основава консорциум за инвестиции в кабелните телевизии и комуникациите. В резултат на това се изгражда цялостна комуникационна стратегия за развитието на Кейбъл - България. Вероятно това е мотивирало Симеон Сакскобургготски да го посочи като министър във въпросното ведомство. Но министерският пост ще принуди Пламен Павлов да се откаже от заплатите като изпълнителен директор на три компании. Най-важните му задачи, според него, са да проучи текущите проблеми във ведомството си и да формира нов екип.
На стола на Илко Семерджиев в здравното министерство ще седне 53-годишният

Божидар Финков

Той е потомствен лекар от Варна. Започнал е кариерата си във вътрешното отделение в болницата в Горна Оряховица. През 1976 г. е избран за асистент към катедрата по сърдечносъдови заболявания в НЦССЗ на МА, през 1982 г. става старши, а през 1985 г. главен асистент. През 1992 г. е защитил докторат и е избран за доцент по кардиология. Специализира в Прага и във Франкфурт на Майн. В периода 1997-2000 г. е заместник-директор на НЦССЗ. Негова е заслугата за въвеждането на много от съвременните методи на инвазивната кардиология, като дори създава школа и основава инвазивната кардиология във ВМИ - Варна, и ВМИ - Пловдив. В момента е и ръководител на сектор Инвазивна кардиология в болница Лозенец. Единствените му доходи досега са от лекарската заплата. Приоритетите му в здравното министерство са да формира екип, да се запознае с администрацията и да се предпазва от необосновани промени и рокади.

Долорес Арсенова

новият министър на околната среда и водите, е на 37 години. И тя има две висши образования - педагогика в СУ Св. Климент Охридски и право в УНСС. От 1996 г. е вписана в Софийската адвокатска колегия, като същевременно е и сътрудник в Института по социология на БАН в секцията по глобално и регионално развитие. В момента е председател на управителния съвет на сдружението за защита на лекарите Хипократ. Наследничката на Евдокия Манева обаче, изглежда, не е много на ти с екопроблематиката и с професионалните характеристики на подчинените си. Поне това са констатирали неправителствените организации, които се срещнаха с нея десетина дни преди номинирането й за министър, за да настояват за отмяна на някои решения на предишната екоминистърка. Тя ще трябва да загърби солидните адвокатски хонорари и да се потопи в проблемите на околната среда и водите. Твърди, че главните й цели ще са хармонизиране на екологичното законодателство с това на ЕС и затваряне на преговорите по главата Околна среда, както и да намери най-доброто инвестиране на парите от екофондовете.
Музикологът и композитор

Божидар Абрашев

ще замени Емма Москова. Той е на 65 години и е софиянец. Баща му е бил един от изявените столични архитекти. Негово дело например е Природонаучният музей, а по поръчка на царица Йоанна арх. Абрашев проектира и строи санаториум за туберкулозноболни деца в Трявна.
Новият културен министър е преподавател в Държавната музикална академия. Той с удоволствие ще се откаже от заплатата си в Консерваторията. Амбициите му са свързани със създаването на насърчителна банка за подпомагане на културата и въвеждането на данъчни облекчения за спонсориране на културата.
Червеният русенски кмет

Димитър Калчев

ще се разпорежда с държавната администрация. Той е на 51 години, потомък е на едни от най-влиятелните корабособственици преди 1944 г. и се слави като най-добрия кмет сред бизнесмените и най-добрия бизнесмен сред кметовете. Възпитаник е на местната гимназия Баба Тонка и на Висшия институт за машиностроене и електрификация в Русе. Завършил е и Висшата икономическа академия в Москва по специалността Управление на промишлеността. Внушителната му трудова и бизнесбиография преминава през завода за метални и телени изделия Жити в Русе като механик. След четири години става главен инженер, а впоследствие и заместник-директор в Института за проучване и проектиране. От 1979 г. е ръководител на обектите в Източна Африка на Машиноекспорт - София. От 1986 г. работи в Комбината за тежко машиностроене, където по-късно става и генерален директор.
Отколешна е и връзката му с банковия занаят. През 1991 г. е бил заместник-директор на Пощенска банка в Русе, а след година е начело на Кредитна банка.
През ноември 1995 г. Димитър Калчев е избран за кмет на крайдунавския град, а през 1999-а спечели и втория си мандат. Квалификацията на новия министър на държавната администрация включва специализацията по управление на общинските финанси в Севернокалифорнийския университет. От 1996 г. е член и на Изпълнителното бюро на Конгреса на местните и регионалните власти в Европа към Съвета на Европа в Страсбург. До 2000 г. е председател на Националната асоциация на общините в България.
ДПС, коалиционният партньор на НДСВ, има двама министри в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Единият е

Мехмед Дикме

който ще наследи Венцислав Върбанов. На 35 години е и е възпитаник на Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив. След дипломирането изкарва и допълнителна квалификация по маркетинг и мениджмънт на предприятията в хранително-вкусовата промишленост. В периода 1995-2000 г. е кмет на община Ардино. В момента е депутат от ДПС.
Новият земеделски министър ръководеше бунтовете на тютюнопроизводителите преди осем години в Родопите, а в политическия му актив се включва и ролята му при основаването на СДС в Кърджали. В рода на Дикме е имало много ходжи и имами, а самото му фамилно име в превод от турски означава новопосадено дърво. Братът на Дикме е женен за дъщерята на депутата от ДПС Ахмед Юсеин.
Новият земеделски министър ще замени кметската заплата в Ардино от 294 лв. за министерска. Живее под наем, но има етаж от къща в с. Диамандово. Пред себе си е поставил няколко задачи - работата в министерството да стане по-прозрачна, да направи еврофондовете по-достъпни за производителите и да внесе законопроект за окрупняване на земите.

Неждет Моллов

е приемникът на Александър Праматарски. Той е на 52 години и е завършил ВМЕИ, специалност Машинен инженер. Работил е като технолог в Завода за хладилна техника в Търговище, като началник на производствения отдел в Завода за метални конструкции в Омуртаг, началник на професионално-учебния център, а по-късно и заместник-директор по търговската част във фабрика Трико в Омуртаг.
И новият министър без портфейл е минал през школовката на кметската власт. От 1992 г. първоначално е кмет на Омуртаг, а след 1996 г. вече втори мандат е заместник-кмет. Неждет Моллов е бил член на българската делегация в Конгреса на местните и регионалните власти в Страсбург. Член е и на управителния съвет на Националното сдружение на общините, като председателства комисията Социални дейности.
Новоизбраният министър на извънредните ситуации ще трябва да се прости със заплатата си на заместник-кмет от 294 лв. и да я замени с министерска. Притежава къща в Омуртаг и 30 дка в с. Камбурово. Твърди, че вниманието му ще бъде насочено към координацията на действията между МС и различните агенции.
Каквато и оценка да дадем на новия кабинет, той вече мина през всички конституционни процедури. В този смисъл изпълнителната власт е комплектувана в най-важната си част - в своя политически връх. Тепърва ще се оглеждат и назначават новите заместник-министри, главните секретари на министерства, политическите кабинети и т. н. Безспорното е обаче, че това е най-малко политизираното българско правителство за последните 11, а може би и за последните 50 години. Но дали критерият професионализъм и експертни умения е по-добър от идейното единомислие може да покажат само следващите месеци.
Проблемът е, че Симеон Сакскобургготски не разполага с гратисен период, за да се сработват министрите му. Много са нещата, който изискват незабавни действия, така че единствената възможност е новите министри да намерят удачните форми за единодействие в ход. А и да не забравяме, че обратният часовник е пуснат и стрелките му неумолимо скъсяват срока, който 48-ят премиер на България сам си даде.

Facebook logo
Бъдете с нас и във