Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЦАРЯТ ЩЕ СЕ ОБЯСНЯВА НА ПРОКУРОР

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще трябва да се яви пред наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура, за да му бъдат снети писмени обяснения по сделката за детската болница. Това съобщи миналата сряда главният прокурор Борис Велчев, който бе изслушан от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Той обаче не предостави на депутатите конкретна информация по случая и обеща, че щял да я даде след приключването на цялостната проверка. Когато човек е поканен от законодателната власт, няма как да не се яви, оправда се обвинител №1 и призова народните избраници към търпение. То било необходимо, тъй като по забавената проверка около тъй и непостроената педиатрична клиника имало да се свърши огромно количество работа. Трябва да се проверят всички съгласувателни процедури, които са правени между съответните експертни органи на правителството, работата на временната анкетна комисия, съществувала в 39-тото народно събрание, както и да се поръчат експертни становища за изгодността на договора. Тази проверка е функционално свързана и с обстоятелства, които са обект на проверка в Италия, подчерта още главния прокурор.
Проверяващите органи са получили вече указания да вземат писмени обяснения от всички свързани със случая длъжностни лица. Това са хората, които имат отношение към сключването на договора, неговото одобряване от министерския съвет, съгласуването му и прочие, разясни главният обвинител на републиката. Според него няма никакви съмнения, че бившият премиер Симеон Сакскобургготски трябва да даде обяснения пред прокурор. Сред длъжностните лица, отговорни за сключването на договора са бившият министър на финансите и настоящ депутат от НДСВ Милен Велчев, както и бившият здравен министър Славчо Богоев. Макар че проверката за така наречената царска болница се е забавила прекалено дълго, не са събрани достатъчно данни за образуване на предварително производство, смята Борис Велчев. Той не изключва и вариант, при който бизнесменът Пиерпаоло Черани да бъде разпитан в България. Това обаче щяло да стане само ако се забавят отговорите на въпросите към него, които нашите прокурори са изпратили до италианските си колеги.
Сделката за болницата бе в основата на българската връзка в савойския скандал в Италия, избухнал преди няколко седмици. В подслушани и в последствие публикувани в медиите разговори между бизнесмена Пиерпаоло Черани и италианският престолонаследник принц Виктор-Емануил Савойски, братовчед на Симеон Сакскобургготски се твърдеше, че Черани е уговарял Симеон да ходатайства за участие на конкретни компании в строежа на детска болница в София и в сделка, свързана с телекомуникационния сектор. Самият Виктор-Емануил бе арестуван по подозрение, че е получавал подкупи, за да лобира по проекти за хазартна дейност в Италия. Две седмици по-късно пред ителиански и български медии бизнесменът Черани се отметна от думите си за Симеон. От своя страна лидерът на НДСВ нае в Италия адвокатът Джан Доменико Кайца, който да защити честта и името му.
Италианската специализирана агенция Имидж също бе наета да работи за лидера на НДСВ. Фирмата следи за спазването на човешките права в медиите и е упълномощена от царя да наблюдават развоя на скандала в Италия и да прави мониторинг на вече публикуваните и на излизащите материали в италианската преса, за да се установи дали има нарушение на правата му.
Депутати от НДСВ и от опозицията откриха политически мотиви в прибързаното, според тях привикване на главния прокурор да говори пред комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Изявлението, че царят ще застане пред прокурор целяло да спре заканите на царистите, че ще напускат коалицията и да парира опитите им да предизвикат преразпределение на властовите ресурси в правителството и в местната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във