Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЦАРЯТ КАЗА А... ЧАКАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА

В резиденция Врана царят оповести създаването на Национално движение Симеон II. Пред събраните журналисти той подчерта, че движението ще работи за осъществяването на три принципни цели и няма да бъде коалиция от вече съществуващи партии или политически лидери.
Първата задача ще е бърза и качествена промяна в стандарта на живот у нас чрез постигане на функционираща пазарна икономика, в съответствие с критериите на Европейския съюз за членство и чрез увеличаване на потока от инвестиции в България на сериозни световни капитали. Другият стремеж на движението ще е преодоляването на политическата партизанщина у нас и обединяване на българската нация около изконните идеали и ценности, които са съхранили величието й през вековете. Третата цел на царя ще е въвеждане на правила и институции, насочени към премахване на корупцията, която се е превърнала в главен враг на страната.
Монархът не отрече някои от постигнатите до момента успехи във външната политика на България и положителните тенденции в икономическото развитие през 1999-а и до есента на миналата година. Той обаче наблегна на факта, че не е морално, нито политически оправдано повечето хора у нас да живеят в мизерия, докато някои политици тънат в необяснимо охолство. На базата на определени критерии царят ще покани хората, които да попълнят листите на движението му. Това щели да бъдат личности, които са работили за страната, както и такива, участвали в политическия живот, заради техния опит и професионализъм. Същевременно Симеон II бил наясно, че политическата стихия едва ли е пощадила нечия репутация.
Коментарите на политиците във връзка с декларацията на царя звучаха по различен начин, в зависимост от очакванията им за изборите. Естествено всички веднага застанаха зад призива за повече морал и компетентност в политиката, но другите му цели бяха разчетени по различен начин. Според Христо Бисеров, заявената от монарха позиция демонстрира отговорност и съвпада с нагласите на всички хора. Безусловна подкрепа за царя даде и лидерът на Гражданска партия за България Богомил Бонев, независимо дали Симеон II ще го покани в движението си, или не. БСП пък е на мнение, че оттук нататък остава въпросът какъв ще е резултатът от заявеното намерение да се служи на страната.
Най-резервираната реакция дойде от страна на Гергьовден. Любен Дилов-син е убеден, че всичко казано от царя може да бъде прочетено в намеренията на една среднограмотна политическа програма на която и да е политическа партия към този момент.
Заместник-председателят на СДС Димитър Абаджиев декларира, че партията му е доволна от оценките, които Симеон даде на синьото управление и на резултатите във външната политика. От сигурен източник в. БАНКЕРЪ научи, че стратегията на управляващите засега не предвижда никаква конфронтация с царя. Въпреки това сините с напрежение очакват избора на конкретните личности, защото именно от техния състав ще проличи каква линия ще поеме новото движение. Най-сериозните опасения са, че сред избраниците на монарха може да се окаже и столичният кмет Стефан Софиянски. Това, според анализите на мнозинството, ще превърне царското движение в антикостовистко. Отбелязва се обаче, че по време на коктейла, даден от премиера след срещата на върха на ЕНП в София, царят е оставил точно противоположните впечатления у синия елит.
Подкрепа за новото формирование веднага и без колебание демонстрираха от ДПС. Според Осман Октай, Симеон е направил това, което трябваше да направи, и това, което ние очаквахме, че ще направи. Засега хората на Ахмед Доган се самоопределят като потенциални съюзници на царските хора и преди, и след изборите.
Доста по-пестелив в оценките си бе председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Пред БАНКЕРЪ той уточни, че не би желал да се възприема нито като политически съюзник, нито като политически опонент на новото движение, докато не стане ясно кого ще покани монархът в листите си. Според Каракачанов, както и според повечето политици, връщането на монархията в България не е в дневния ред на държавата.
За да има своя собствена листа в предстоящата предизборна кампания, движението на Симеон трябва да се регистрира като политическа партия. Депутати коментират, че оставащото за това време е твърде кратко. Софийският градски съд може да разгледа внесените документи най-рано един месец след постъпването им, но може да го направи и доста по-късно. Което означава, че Симеон ще е принуден много бързо да покани избраните от него личности, за да внесат документите на движението в съда.
Така или иначе, царят дойде и влезе в българската политика. Направи го категорично и по начин, който мнозина прогнозираха. Изявлението му подсказва, че Симеон II ще се бори за монархия, а предстоящата кампания е само първата крачка в реализирането на тези намерения. Въпросът обаче е за какво ще се борят тези, които той ще покани в редиците си?

Facebook logo
Бъдете с нас и във