Банкеръ Daily

Общество и политика

Цачева започва широки консултации за промени в Конституцията

Промяна на Конституцията в тесния смисъл на думата не се готви, но има воля да започнат широки дебати в каква посока трябва да има изменения в нея, което да може да се свърши от обикновено Народно събрание, както и по кои теми промяната се свежда до нова Конституция. Това съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик радио парламентарният шеф Цецка Цачева.

Консултации ще се правят не само с политическите сили, но и с обществото и неправителствените организации. Според нея причината е, че не би било добре депутатите да се занимават със списването на нова Конституция, когато в държавата има много по-важни въпроси за решаване. Един от неотложните въпроси е предложената от служебния кабинет актуализация на държавния бюджет и този на Здравната каса. 

Цачева призна още, че обединяването на НАП и Агенция "Митници" в едно ведомство е записано в програмата на ГЕРБ и е въпрос на време да бъде изпълнено.


"По време на консултациите за съставяне на правителство политическите сили стигнахме до извода, че не трябва да се смени само управителя на БНБ, но и цялото ръководство на банката заради пропуските й в надзора на КТБ", каза председателят на парламента.


По думите й обаче управителят на Централната банка Иван Искров сам трябва да подаде оставка и не може да бъде отстранен освен при хипотеза, която не е налице.

Цачева съобщи, че новият правилник на Народното събрание ще бъде приет с една промяна - да се забрани местенето на депутатите от една в друга парламентарна група.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във