Банкеръ Daily

Общество и политика

Цацаров за "Осемте джуджета": Повече внушения, отколкото факти

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров излезе с позиция в своя защита след публикуването на четвъртата и последна част от разследването на Антикорупционния фонд, озаглавено "Осемте джуджета", в което е споменато и неговото име. 

От изнесените от АКФ данни става ясно, че: Един съдебен протокол ни разкрива още нещо. От заседанието на Специализирания наказателен съд за разглеждане на поисканото задържане на Явор Златанов по обвиненията в участие в ОПГ и изнудване на баща му е видно, че скоростното действие на прокуратурата вероятно започва още след първата среща в „Осемте джуджета“.  И както се твърди на заседанието, с подписа на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Нека да повторим – документираната в смс-ите на Златанов среща е на 27 юни2019 година, а в съдебния протокол изрично е записано, че на 28 юни тогавашният главен прокурор Цацаров разпорежда обединяване на няколко преписки по случая и изпращането им за разследване на НСлС“.

В позиция на Цацаров, разпространена чрез пресцентъра на КПКОНПИ, се казва, че този текст съдържа повече внушения, отколкото факти. 

"Моят подпис стои под стотици такива постановления, както и под други актове, издаването на които е правомощие по закон на всеки главен прокурор. За всеки от тези актове, включително и по отношение на споменатото постановление за възлагане, съм спазил разпоредбите на закона", уточнява бившият главен прокурор. 

По думите му всяка неправителствена организация и всяка медия има право на своя позиция и свобода на изразяването й. Необходимо е обаче това да става без внушения и след поднасяне на фактите такива, каквито са, а не такива, каквито трябва да изглеждат според авторите им и техните идейни и финансови спонсори. В противен случай фактите се подменят с удобни за конюнктурата на деня внушения, а опитът за публичното им представяне - с клевета.

Историята "Осемте джуджета" е за незаконно завземане на частен бизнес чрез прокуратурата. И Илия Злaтaнoв, който е мaжoритaрeн coбcтвeник нa групa фирми ”Изaмeт”, нaй-гoлeмият прoизвoдитeл нa асанcьoри в Бългaрия, един багажник злато и 500 000 евро в брой.

Днес заводите за асансьори на "Изамет" в Дупница и София се охраняват от частната фирма "Делта гард", които не допускат Илия и Явор Златанови в тях. Като невписан управител на дружеството се споменава млад боксьор, свързан със съпругата на Петьо Петров - Любена Петрова.

Още по темата: "Осемте джуджета": Появи се и подписът на Сотир Цацаров

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във