Банкеръ Daily

Общество и политика

Цацаров за делото "Иванчева": Справедливостта възтържествува

Главният прокурор Сотир Цацаров изказа задоволство от развитието по делото за подкуп срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. В понеделник първоинстанционният Специализиран наказателен съд осъди Иванчева на 20 г. затвор, а Петрова на 15 години "зад решетките". 

Пред журналисти във Велико Търново Цацаров изрази респект към съдиите и заяви, че съдът не се е поддал на цялата кампания срещу магистратите. Той прогнозира, че на втора инстанция присъдата ще бъде потвърдена.

"Смятам, че присъдата ще издържи и пред ВКС. Знам, че на много хора в момента им е много тъжно, но справедливостта възтържествува'', каза обвинител №1. Според него това издава безсилие и злоба, но такова било положението. 

Цацаров се съгласи с идеите на Данаил Кирилов за режим за предсрочно прекратяване на мандатите на "тримата големи" в правосъдието. Но внесе следното разяснение: "Ние сме го обсъждали с г-н Кирилов, вчера то бе обсъдено и с г-н Тимерман. Това предложение среща разбиране и бих казал много силна подкрепа от Европейската комисия. Не става дума за предсрочно прекратяване на мандатите, става въпрос за механизъм, при който т.нар трима големи, към които временно спадам и аз, да могат да бъдат разследвани, както и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинение за извършено престъпление или тежко нарушение на служебните задължения".

Относно проверката на прокуратурата срещу началника на КПКОНПИ Пламен Георгиев главният прокурор обясни, че в Деня на Конституцията няма желание да коментира темата, защото не подхожда. Денят бил прекалено хубав, за да коментира и председателя на ВКС Лозан Панов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във