Банкеръ Daily

Общество и политика

Цацаров ще бъде поканен на следващото заседание на временната комисия за БНР

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде поканен на изслушване на следващото заседание на Временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт", както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Това решиха депутатите на първото заседание на комисията. Главният прокурор ще предостави данни докъде е стигнало разследването и какви са резултатите от него. 

Председателят на временната комисия Тома Биков от ГЕРБ обяви, че следващото ѝ заседание ще бъде на 10 октомври. След това на изслушвания ще бъдат поканени членовете на СЕМ, генералният директор на Националното радио Светослав Костов и журналисти от радиото. "Тази комисия, доколкото й е по силите, ще даде малко повече яснота за това, което се случва в БНР. Надявам се да не създадем свръхочаквания за това, че можем да издадем някакви присъда или че можем да разследваме нещо, но бихме могли да дадем повече видимост на процесите в радиото, което очевидно преживява криза", каза той.

Предстои да бъде направен и анализ от комисията на действащото медийно законодателство, и по-специално в частта за финансирането на БНР и БНТ. Биков предложи докато се харчат парите, да се осъществява контрол. Той нарече това "валутен борд" върху обществените медии. Не могат да харчат повече, отколкото са им дадени, категоричен е председателят на временната комисия. Според него е нужно СЕМ да изслушва на всеки три или на шест месеца генералните директори, за да се разбере какво е състоянието на бюджета. И ако види медийният регулатор види закононарушение, да сигнализира определените органи. Чрез прилагането на тези мерки контролът ще бъде своевременен.

Предложението за създаване на временната комисия беше направено от парламентарната група на БСП. От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят създаването й и направиха поискаха парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит в БНР за периода 1 януари 2017 г. – 30 септември 2019 г.

Временната комисия е 10-членна и ще работи два месеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във