Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цацаров с доклад "АнтиМарешки" за горивата и лекарствата

С доклад пред Народното събрание за контрабандата на горива и износа на лекарства реализира новото си конституционно правомощие главният прокурор Сотир Цацаров. Изслушването му в парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата се състоя в четвъртък (16 ноември) в присъствието на представители на петролната и газовата асоциация.

Първа точка от дневният ред беше запознаване на депутатите при закрити врати с информация за системата БАЦИС (Българска акцизна централизирана информационна система) и създадените предпоставки за допускане на заличаване на акцизни, данъчни документи. Въпросната система е предназначена да проследява в реално време движението и оборота на акцизни стоки с цел повишаване на контрола и данъчните приходи. Досегашната й експлоатация обаче показа слабости, като бяха установени редица случаи на манипулиране, особено при вноса на горива.

Ден по-рано председателят на парламентарната комисия - депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро, излезе пред медиите с поредните бомбастични данни за контрабанда на гориво. По негова оценка поне 400 от 800 цистерни, които всеки ден се движат в България, са нелегални, а загубите за бюджета са колосални. Много от търговците превръщали коли с гюмове за мляко в цистерни, които обявявали, че ползват за лични нужди и така спестявали половината от застраховка "Гражданска отговорност". На цистерните се лепели и специални магнити, които манипулират измервателните уреди.

С явния намек за лидера на партия "Воля" Веселин Марешки, Ревизоро обяви, че "цистерните на един български политик също са били преправени така, че да спестяват от налозите". Преди месец ръководената от Емил Димитров парламентарна комисия изслуша по същите въпроси финансовия министър Владислав Горанов, както и директорите на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Преди това пред комисията се яви и шефът на "Лукойл" Валентин Златев, според когото в пазара на горива има сериозни разминавания и те се дължат на неплатени акциз и ДДС. На това заседание Емил Димитров каза, че за около 30% от потребяваното гориво не се внасят данъци. В по-голямата си част то се търгувало от фирми-еднодневки, а голям проблем били и митническите складове без измервателни уреди на пристанищата, през които влизали 54 танкера. Ревизоро постави отново и въпроса за бензиностанциите от смесен тип - ведомствени и продаващи на трети лица, които били около 900 на брой и не било ясно кой ги контролира. На същото заседание Димитров и Марешки почти се скараха, след като последният запита Горанов къде са отишли тези 1 млрд. лв. от контрабанда.

В парламентарните кулоари се говори, че натискът срещу Марешки е свързан и с предстоящие вот на недоверие срещу кабинета, иницииран от БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във