Банкеръ Daily

Общество и политика

Цацаров разпореди незабавна проверка за нарушения на БАБХ

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно извършване на проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Българската агенция за безопасност на храните. Причината е принудително умъртвяване на прасета, породено от предполагаемо заболяване от африканска чума. Цацаров ще изиска проверка и на обществените поръчки свързани с обезвреждането на животински отпадъци за две години назад. 

Разпореждането е провокирано от журналистическото разследване "Война на трупове" на Генка Шикерова, което предизвика масово възмущение в социалните медии. От прокуратурата съобщават, че в хода на проверката от ръководството на БАБХ ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена през 2017 г. 

Ще бъде проверена и информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната (според филма - във Варна и Шумен), както и защо не са използвани за унищожаване на животински трупове, особено в настоящата усложнена обстановка. На проверка ще подлежат и всички заповеди и указания на агенцията по храните за предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни, за да се установят причините, поради които тези трупове се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин, както и за да се прецени евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия. Прокурори и следователи ще проверят внимателно и документите за ползването на мобилните пещи за изгаряне на умъртвени прасета, както и за ползването им при предни такива епидемии (птичи грип, чума по дребните преживни животни) и за извършените плащания от страна БАБХ. От прокуратурата уверяват, че ще предоставят своевременно информация за резултатите от проверката и за последващите им действия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във