Банкеръ Daily

Общество и политика

Цацаров представи две версии за заглушаването на БНР

Главният прокурор Сотир Цацаров представи установените факти по казуса с БНР пред временната парламентарната комисия, създадена заради спирането на сигнала на програма "Хоризонт". По думите му в прокуратурата са постъпили два сигнала от ДАНС, от едно явяване на потърпевш лично в 4-то районно управление и от едно писмо на генералния директор Светослав Костов.

 "Разследването има за цел да установи дали е извършено престъпление и налице ли е основание за привличане към наказателна отговорност на определени лица", заяви Цацаров. За всички представени факти и обстоятелства има писмено разрешениe от наблюдаващия прокурор.

Първата сюжетна линия касае спирането на сигнала на "Хоризонт". Обвинител №1 хронологично представи данни от деня на спирането на програмата и какви са фактите, установени при проверката. Материалите са изпратени на Софийска градска прокуратура и е образувано досъдебно производство. За да се установи кое е предизвикало пълното спиране на сигнала, въпреки техническата възможност за излъчването й, от прокуратурата са изискали входящите дневници на служебната кореспонденция в радиото и са разпитани множество лица в качеството на свидетели.

Очертани са две версии, които са предмет на проверка - едната на Пламен Костов - директор на дирекция "Техника",  а другата - на генералния директор на медията Светослав Костов.

Според казаното от Пламен Костов генералният директор се е прибирал с един ден по-рано от командировка и му се е обадил като разпоредил да спре сигнала на радиото. Техническият директор отговорил, че това е пълно безумие, а шефът му наредил да изпълнява. "Тук става ясно, че НУРТС са поискали допълнително писмено уверение, че се иска спиране на сигнала. Директорът на дирекция "Техника" е изпратил до НУРТС потвърждението. При нов телефонен разговор генералният директор е казал да не пускат сигнала и да държат НУРТС на стендбай", посочи Цацаров.

На 13 септември Костов е наредил на техническия директор да пусне сигнала към 10,20 ч. НУРТС отново иска потвърждение и пуска излъчването в 10,24 ч. В заключение според първата версия спирането на сигнала е осъществено със знанието на Светослав Костов.

Втората версия е според показанията на генералния директор. Той заявява, че на 11 септември, когато се е обадил на техническия директор, няма спомен да е нареждал заглушаване на сигнала, нито пък има спомен да е изричал репликата "Дръж НУРТС на стендбай". Шефът на БНР отрича да се е състоял подобен разговор. 

Втората сюжетна линия касае проверка на Софийската районна прокуратура. Получен е сигнал от Съвета за електронни медии за упражнена принуда от страна на генералния директор върху определени журналисти. От Светослав Костов са изискани всички документи, свързани със случая. От СЕМ също са изискани всички документи, касаещи свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова. Снети са обяснения от няколко свидетели. Изискани са и записите на охранителните камери на входа на радиото.

Тук се очертават две групи свидетели - едните твърдят, че е имало действия за сваляне на Великова от ефир, за да не води предавания, засягащи избора на нов главния прокурор, обясни още магистратът. 

Проведен е разговор с Великова в Борисовата градина. Костов е заявил, че тя трябва да бъде свалена от ефир, както и че е получил много заплахи, а бюджетът на радиото няма да бъде приет. На журналистката е предложено да замине в командировка за Стара Загора, където да обучава свои млади колеги.

Другата група лица, от които са снети обяснения, най-общо отричат това да се е случвало.

Цацаров каза още, че е станало ясно, че натискът, който се твърди, че е осъществен върху БНР, не идва от министър-председателя Бойко Борисов. Все още няма яснота за кой политик става дума. Причината е, че генералният директор на радиото категорично отрича да се е състоял разговор между него и Силвия Великова. 

Обвинител № 1 цитира показанията на Великова: "Костов каза: "Дразнят се като те слушат". Попитах го кой се дразни. Той отговори, че няма да ми каже, но се дразнят от начина, по който коментирам процедурата по избор на главен прокурор. Попитах го дали натискът идва от номинирания или от главния прокурор, на което той отговори: "Обадиха ми се четирима души, ти ги познаваш. Не мога да ти кажа." 

Facebook logo
Бъдете с нас и във