Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати

S 250 ad653910 a424 4c69 9cc3 8a9f21c3c0ee

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на шестима народни представители. "Исканията касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство", съобщиха от прокуратурата в четвъртък (8 ноември).

Става дума за снемане на имунитета на Георги Михайлов от БСП за престъпления по умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. В държавното обвинение са получени материали от разследване на "Икономическа полиция" на СДВР с предложение за образуване на досъдебно производство. "От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания  - София (СБАЛХЗ ЕАД) към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лева. В хода на проверката от служителите на СДВР е установено, че за периода 07.05.2015 г. - 19.04.2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение", се казва в съобщението на прокуратурата.

Главният прокурор иска снемане на имунитетите и на трима представители на "Воля", начело с лидера и заместник-председател на парламента Веселин Марешки. Към него са прибавени Кръстина Таскова и Пламен Христов. Спрямо тях, по досъдебно производство, започнало в окръжната прокуратура във Варна, са повдигнати и предявени обвинения за изнудване. Всеки от тримата вече е дал писмено съгласие за снемането на неговия депутатски имунитет. "Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Марешки, Тодорова и Христов и за сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага", отбелязва пресцентърът на прокуратурата

На прицела на Цацаров е и Борис Кърчев от ГЕРБ. Прокурорска проверка по граждански сигнали и такива на НПО установила "достатъчно данни за извършено от Борис Кърчев данъчно престъпление - като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД той избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 320 000 лева ДДС, като потвърдил неистина в подадена Справка - декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание: отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит". Според обвинението Кърчев завъртял подобна схема и с фирмата "КТВ" ООД.

Сотир Цацаров иска снемане на имунитета и на говорителя на парламентарната група на БСП Елена Йончева "за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК - изпиране на пари в особено големи размери". "Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление - за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от "КТБ" АД (в несъстоятелност) и са прикривани чрез офшорна компания – "Далий Трейдинг Лимитид" действителните права върху парични средства на "КТБ" АД (в несъстоятелност) в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък", се казва в съобщението на прокуратурата. Освен това се уточнява, че "предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство". Сигналът срещу Йончева бе внесен преди четири месеца от депутати на ГЕРБ, начело с Делян Добрев. 

Веднага след оповестяването на информацията Михайлов, Йончева и Кърчев обявиха в кулоарите на парламента, че се отказват от имунитетите си.

Председателката на БСП Корнелия Нинова коментира, че червената партия подкрепя своите депутати и те няма да бъдат изключени от парламентарната група. Лидерът на левицата подчерта, че всички вярвали в невинността на Михайлов и Йончева. А самата Йончева каза, че обвинението е схема за сплашване и репресии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във