Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цацаров поиска имунитета на депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане на имунитетите на депутатите Веселин Марешки ("Воля"), Светла Бъчварова-Пиралкова (БСП) и Делян Добрев (ГЕРБ). Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата на 27 април.

Имунитетът на Марешки се иска във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна. Става дума за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му и за изнудване.

Срещу Светла Бъчварова-Пиралкова пък има внесен обвинителен акт от Софийската градска прокуратура за сключване на неизгодна сделка в качеството й на председател на управителния съвет на Селскостопанска академия с "ЛИТЕКС КОМЕРС" АД, представлявано от Гриша Ганчев. В обвинителния акт е записано, че учебното заведение е предоставило на дружеството "за срок от 10 години земеделска земя в размер на 9 726.224 дка, в това число 5300,070 дка в землището на с. Стражица и 4426.154 дка в с. Карвуна, община Балчик, област Добрич, за извършване на съвместна научноизследователска и опитно-производствена дейност за сумата от парична годишна вноска в размер на 17 500 лв. с включен ДДС, като цената на един декар по така сключения договор е 1.80 лв. с ДДС при реална пазарна арендна цена за района на община Балчик от 70.00 лв. на един декар за обработваема площ и от това е произлязла значителна вреда в размер на 1 326 671.36 лв. за ССА".

Искането на имунитета на Делян Добрев пък се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура за извършено от него в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697.27 евро.

На 25 април Добрев сам подаде заявление до председателя на парламента с искане депутатската му защита да бъде свалена, за да може да се проведе нужното разследване. От имунитета си доброволно се отказа и социалистката Светла Бъчварова, за да може наказателното производство да продължи. Марешки обаче се запъна и обяви, че няма да се откаже от имунитета си и ще иска парламентарна комисия да се занимае с въпроса. "Комисия трябва да реши дали съм виновен - посочи той на 27 април в кулоарите на парламента. - Ако комисията реши, няма да чакам гласуване в залата, сам ще се откажа. Но ако комисията види, че няма нито едно доказателство срещу мен, нека вземем правилното решение да се потърси отговорност от тези, които са ме наклеветили, набедили и са направили този пасквил".

Facebook logo
Бъдете с нас и във