Банкеръ Daily

Общество и политика

Цацаров подкрепя ограничаването на съкратеното съдебно следствие

Предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се приеме. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на дебатите в парламентарната правна комисия.

От парламентарните групи "БСП за България", “Обединени патриоти” и “Воля” искат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Първите три законопроекта са по Наказателно-процесуалния кодекс, а законопроектът на ГЕРБ е по Наказателния кодекс. "Трябва да избираме между провеждането на съкратеното съдебно следствие или това, което носи чувството на справедливост. Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливостта. Следва да се предпочете подхода предложен в Наказателно-процесуалния кодекс", каза Цацаров. Той подчерта, че подходът да не се прилага съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и тежки телесни повреди е радикален, но прокуратурата го подкрепя. Изрази съмнение, че ако вариантът, който ГЕРБ предлага, бъде приет, няма да се отчете и това, че убиецът си е признал при определяне на присъдата. Измененията в Наказателния кодекс ще поставят още един въпрос - за използването на по-благоприятния наказателен закон - той ще се окаже действащият и ще се прилага и за висящите съдебни дела. А при първия подход няма да стане дума за това, уточни главният прокурор.

"За" законопроекта, предложен от ГЕРБ се обяви правосъдният министър Данаил Кирилов. "Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимият да прави признания и да улесни съдебния процес. Никой не може да забрани на подсъдимото лице да си признае. Сега съдът възприема признанието като смекчаващо вината обстоятелство. Няма правна пречка съдебното следствие да бъде съкратено, а накрая съдът да каже, че това не е достатъчно да се намали присъдата на дееца", посочи Кирилов. Той изрази съчувствие към близките на жертвите, но апелира да не ескалират напрежението. И подчерта, че когато обществото протестира, винаги има право.

"Когато обществото протестира, винаги има право! Категорично не съм съгласен. Трябва първо да кажете какво визирате под общество - отворено или цялото. Ако е първото - не, не изразява мнението на цялото общество и не винаги е право", отвърна му Йордан Цонев от ДПС. Колегата му Хамид Хамид се обяви "за" всички предложения, защото по думите му промяна трябва да има. "Не е ли по-добре обаче да направим каталог за това къде не трябва да се прилага съкратеното съдебно следствие?", предложи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във