Банкеръ Daily

Общество и политика

Цацаров отговори на "Шпигел": Не съм допуснал никакви нарушения на закона

Председателят на Антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Сотир Цацаров публикува позиция по повод разследване на германското издание "Шпигел". Според изданието премиерът Бойко Борисов е помогнал на турския режим на президента Ердоган да преследва негови политически противници и опозиционери. В публикацията се споменава, че това се е случило с участието на Цацаров и в нарушение на международните конвенции.

Всъщност става дума за екстрадирането на Абдулах Буюк. Абдуллах Буюк се смята за финансист на "ФЕТО" – организацията на проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен – основен опонент на Реджеп Ердоган. "Шпигел" се позовава на данни, получени от турското посолство в София. 

"Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура. Предаването на Буюк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране...  Без да коментирам целите на тези публикации и начина на предаването им в посочените български медии, мога ясно да заявя, че не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси", се казва в отговора на бившия обвинител №1. 

Цацаров акцентира, че през март 2016 г. Софийски градски съд не допусна екстрадиция на турския гражданин Абдула Буюк, по молба, предявена от компетентните органи на Турция. Решението на СГС бе потвърдено от Апелативен съд – София. В това производство по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, искането на молещата държава се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която задължително постановява задържане на лицето за срок до 72 часа и изпраща преписката на съответния окръжен прокурор /в случая с Буюк – Софийска градска прокуратура/. Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с участието на прокурор. Така се процедира с всяка молба за екстрадиция, включително и с тази, касаеща Буюк.

"Впоследствие, след опита за преврат в Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят „Буюк“ да бъде дискутиран. Подобни срещи с чужди дипломати, акредитирани у нас, са провеждани и по повод на много други случаи, свързани със законовите правомощия на прокуратурата в областта на международната правна помощ", посочва още Сотир Цацаров. 

Той добавя, че през август 2016 г. Абдула Буюк е бил предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът е отхвърлил молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас, казва още Цацаров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във