Банкеръ Daily

Общество и политика

Цацаров иска по-тежки наказания за престъпления от омраза

Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в България "ШАЛОМ" доц. д-р Александър Оскар, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев са внесли в Народното събрание писма до парламентарните групи, с които предлагат по-тежки наказания за престъпления от омраза. 

Те предлагат промяна в Наказателния кодекс и засяга случаи на "проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй, опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз".

Прокуратурата съобщи, че причината за предложените промени са прояви на разпространение на фашистка идеология. В момента тези престъпления се наказват със затвор до три години или с глоба до 5000 лева. Според Наказателния кодекс обаче, ако извършителят е пълнолетен и неосъждан, тoй понася само финансова санкция. Вносителите на предложението за промяна в НК искат наказанието за този тип престъпления да бъде до пет години затвор.

В писмата се дава пример от 29 юни 2018 г., когато в центъра на София пред Съдебната палата лице, кoeтo вече е подсъдимо в Специализирания наказателен съд, запалило националното знаме и след това уринирало върху него. Видеозаписът на тези действия лицето публикува в интернет, в свой сайт, на 02 юли — Денят на Ботев и на падналите за свободата и независимостта на България. И в този случай, ако извършителят е пълнолетен, неосъждан и не е извършил и друго престъпление, ще бъде освободен oт наказателна отговорност, като съдът ще бъде задължен да мy наложи само административно наказание — глоба. Според авторите на предложенията подобна безнаказаност не може да продължава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във