Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цацаров иска имунитети. И какво от това?

Манол Генов
S 250 ac1cded2 49bb 41cc ab80 1456de812792
S 250 a4d26ae1 efe9 42c8 b6b0 160088399549
S 250 2afca655 a322 430f 96a3 3b16747ff125

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемането на имунитета на още двама народни представители - Манол Генов от БСП и Димитър Гамишев от ГЕРБ. Това стана във вторник (20 юни) в парламента. Социалистът е първият депутат, срещу когото е повдигнато обвинение за купуване на гласове, което се доказва трудно. А колегата му от партията на Борисов ще отговаря за смъртта на пешеходец, блъснат от него заради превишена скорост. Така депутатите в 44-ото Народно събрание с отнет имунитет и срещу които се водят досъдебни производства или следствени действия, стават шестима. А това е своеобразен рекорд само за два месеца. 

Преди месец Цацаров поиска да бъде снета и депутатската защита на Светла Бъчварова-Пиралкова (БСП), на Делян Добрев (ГЕРБ) и на Веселин Марешки ("Воля"). А преди две седмици такова искане беше внесено и за Димитър Аврамов (ДПС). Всички те се отказаха доброволно от имунитета си.

Любопитното е, че засега само парламентарната група на "Обединени патриоти" остава незасегната от действията на прокуратурата. Ако не броим, разбира се,  лидера на "Атака" Волен Сидеров и дясната му ръка Десислав Чуколов, които миналата година бяха осъдени на двугодишна пробация и 25% удръжка от заплатата заради хулиганство.

Сотир Цацаров иска имунитета на Манол Генов въз основа на доказателства от разследване на Пловдивската окръжна прокуратура, изпратено по компетентност на Софийската градска прокуратура. От събраните данни е установено, че в периода между 1 март и 30 март 2017 г. в Асеновград, "при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев, е организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас на живеещи в Асеновград физически лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в негова полза и в полза на политическа партия на изборите за народни представители, провели се на 26.03.2017 година".

Освен това червеният депутат е обвинен и за участие в незаконно строителство. От събраните доказателства става ясно, че пак през месец март 2017-а Генов е подбудил и умишлено склонил вече отстранения от длъжността главен архитект на община Асеновград Константин Атанасов "да извърши престъпление, а именно да допусне осъществяването на противозаконна дейност - строителство", без да е налице изискуемата по закон проектна документация. Става дума за строителство в поземлен имот в Асеновград, попадащ в защитена територия. Това е охранителна зона на групов паметник на културата "Метошка махала".  Да припомним, че миналия месец главният архитект на Асеновград Константин Атанасов беше задържан за 72 часа и е подсъдим за изнудване и за искане на подкуп от местен клон на акционерно дружество, което има инвестиционни намерения в общината.

Снемане на депутатската защита на народния представител Димитър Гамишев пък е поискано във връзка с наказателно производство, образувано по внесен на 22 юни 2016 г. от Окръжна прокуратура - Благоевград, обвинителен акт срещу него в Окръжен съд - Благоевград. Той е подсъдим за това, че на 27 ноември 2014 г. в благоевградското село Копривлен, докато е управлявал собствения си автомобил "Хюндай Санта Фе", е нарушил правилата за движение по пътищата. Шофирал е с по-голяма (68 км/час) от разрешената за населеното място скорост от 50 км/час, "вследствие на което по непредпазливост е блъснал пресичащия пътното платно от ляво на дясно по посока на движението му пешеходец И. Г. Ж. от с. Копривлен, като причинил смъртта му", пише в акта. На последното съдебно заседание адвокатът на Гамишев е представил удостоверение от ЦИК, че той е избран за депутат и с определение от 15 май 2017 г. Благоевградският окръжен съд е прекратил наказателното производство и го е изпратил на Софийския градски съд, тъй като се касае за престъпление от общ характер, извършено от лице с имунитет.

В Софийския градски съд е образувано ново дело, но пак е спряно с разпореждане на съда, тъй като Гамишев междувременно е придобил имунитет. Сега главният прокурор е поискал разрешение да продължи наказателното производство срещу народния представител. Тъй като престъплението е неумишлено и от общ характер, най-вероятно той ще получи условна присъда и ще си остане депутат, коментират юристи.

Интересна подробност е, че депутатът Гамишев, избран от Благоевградския район, е вписал в регистъра на Народното събрание като свой сътрудник местния бизнесмен Георги Шапков, който според регионални медии пък е близък приятел на Цветан Цветанов от времето, когато беше вицепремиер и вътрешен министър.

Играта с депутатския имунитет се превърна вече в своеобразен театър за пред електората, който трябва да бъде убеден, че за прокуратурата няма значение дали провинилият се е от опозицията,

или от управляващите. И второ, че и у нас действа някакъв румънски модел, както се опитва да ни убеждава премиерът Бойко Борисов. Друг въпрос е, че в северната ни съседка представителите на висшите етажи на властта и политиците ги преследват основно за корупция, за злоупотреба със служебно положение и за търговия с влияние. И те обикновено попадат в затвора. Докато у нас обвиненията първоначално звучат помпозно и сериозно, а после се оказва, че трудно се доказват или въобще не могат да се докажат и накрая се получават оправдателни присъди. Или условни наказания в най-лошия случай. Затова и народните представители толкова лесно се отказват от депутатската си защита. Очевидно са убедени, че нищо лошо няма да им се случи.

Ето защо и българските граждани вече не очакват нищо от страховитите искания на главния прокурор за сваляне на депутатския имунитет на този или онзи. За целия противоречив четвъртвековен преход единственият ефективно осъден депутат, който е излежал присъда, е Цветелин Кънчев. И то за битово-криминално престъпление. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във