Банкеръ Daily

Общество и политика

Цацаров е поискал да бъде проверен от прокуратурата

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров e сезирал прокуратурата с искане за проверка на негови действия, които според твърдения на премиера Кирил Петков, "навеждали на извод за извършено престъпление". Става дума за изказване на министър-председателя пред една от националните телевизии, където Петков казал, че има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата. Съобщава се също, че Цацаров е обжалвал акта за отнемане на допуска му до класифицирана информация пред ДКСИ.

Тази сутрин Цацаров депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Той е пожелал да напусне поста от 1 март. До тази дата той е длъжен да внесе годишния отчет на комисията в парламента. От своя страна антикорупционната комисия в Народното събрание трябва да го изслуша и да се изкаже по доклада.

На 13 януари шефът на КПКОНПИ изненадващо съобщи, че ще се оттегли. Ден по-късно стана ясно, че достъпът му до класифицирана информация е отнет. Цацаров заяви, че достъпът му е отнет от ДАНС след натиск от премиера и вътрешния министър Бойко Рашков спрямо ръководството на агенцията.

Междувременно Антикорупционната комисия съобщи, че е започнала проверка в Община Лом по постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности, при възлагане на обществени поръчки.

Проверяват се две обществени поръчки, финансирани по Оперативни програми „Околна среда 2014-2020“ на МОСВ и „Развитие на селските райони 2014-2020“ на Държавен фонд „Земеделие“, на обща стойност 3 448 510, 50 лв. Те са за проектиране на компостиращи инсталации (за разделно сметосъбиране) и за саниране на сгради в кметствата с. Сталийска махала, с. Замфир и с. Долно Линево.

Изискват се документи и се снемат обяснения от ръководството на Община Лом и длъжностни лица в общинската администрация, от служители на фирмите-изпълнители на обществените поръчки, както и от служители на Главна инспекция по труда, установили на място обстоятелства около изпълнението на поръчките.

Проверява се информацията, че фирмите, избрани формално за изпълнители, не извършват възложените им дейности, а те се изпълняват реално от дружества, собственост на заместник-кмета на града Валентин Евтимов. Установено е, че на същите дружества, негова собственост, в предходни периоди са възлагани поръчки и договори от страна на Община Лом. По този начин чрез формално избраните изпълнители, приходите от извършените дейности достигат до дружествата със собственик посочения заместник-кмет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във