Банкеръ Daily

Общество и политика

Цацаров депозира оставката си

Председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е депозирал оставката си в деловодството на Народното събрание тази сутрин. Цацаров е пожелал да напусне поста от 1 март. До тази дата той е длъжен да внесе годишния отчет на комисията в парламента. От своя страна антикорупционната комисия в Народното събрание трябва да го изслуша и да се изкаже по доклада.

На 13 януари шефът на КПКОНПИ изненадващо съобщи, че ще се оттегли. Ден по-късно стана ясно, че достъпът му до класифицирана информация е отнет. Цацаров заяви, че достъпът му е отнет от ДАНС след натиск от премиера и вътрешния министър Бойко Рашков спрямо ръководството на агенцията. В мотивите за отнемане на допуска е било записано, че "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ на 11 декември 2019 г. Той довърши мандата на предишния председател Пламен Георгиев. Пълният мандат на председателя на Антикорупционната комисия е шест години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във