Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЗК ВЪРНА СГРАДАТА НА УЛИЦА СЪБОРНА

От първи май централата на обявената в несъстоятелност Банка за земеделски кредит окончателно се премести в бившия си клон, разположен в столичния квартал Бъкстон.


Ден по-рано, на 30 април, в 10 часа сутринта започна предаването на офисите на банката на ул. Съборна на нейните собственици. Помпозната сграда в стил късен сецесион е притежание на семействата Карадочеви и Костуркови. Затова шлагерната певица Богдана Карадочева пристигна за събитието, съпроводена от съпруга си - композитора Стефан Димитров.


Татяна Стефанова, синдик на фалиралата банка, бе назначила специална комисия, която да им предаде помещенията.


Малко по-късно пред сградата на ул. Съборна спря и кола на Нова телевизия с оператор и репортерка, поканени от собствениците на реституирания имот, за да документират състоянието, в която синдикът им предава сградата. Това, както стана ясно, се дължи на пръснатия слух, че по заповед на синдика от банката е свалено всичко, което може да се демонтира, включително и клозетните чинии. Миналата сряда - 29 април, този слух бе стигнал дори до БНБ.


Към 10 и 15 ч сутринта охраната на банката пропусна в помпозната сграда само банковите служители и собствениците, техните адвокати и пълномощници, докато снимачната група на Нова Телевизия остана да чака пред вратите. По-късно композиторът Стефан Димитров отпрати екипа с уговорката да се срещнат в друг ден. Затова може да се предположи, че най-вероятно документарната дейност ще започне от 1 май.


Пред вратата на банката пред репортер на в. БАНКЕРЪ г-жа Богдана Карадочева отбеляза, че от пръв поглед не е забелязала някакви драматични щети, нанесени на имота от отиващите си банкери. Според нея в една от стаите били свалени радиатори от парното. По-късно синдикът на БЗК Татяна Стефанова обясни случая: в една от стаите на банката е било доста хладно през зимата поради малката мощност на инсталираните радиатори. Затова допълнително е бил монтиран алуминиев радиатор. При освобождаването на сградата той именно е бил свален. Вероятно мотивът е, че той е част от имуществото на банката, което се включва в масата по несъстоятелността.


Специално извиканият строителен техник увери, че възстановяването на радиатора не заплашва сградата с наводняване, от което се притесняваше г-жа Карадочева.


Това е второто опразване на реституиран имот от фалирала банка. Преди време синдиците на фалиралата ЧЗИБ освободиха сградата на улица Цар Шишман в София, където се намираше централата на управляваната от Кирил Дунев институция.


Занапред собствениците на сградата ще разполагат с един из основи ремонтиран недвижим имот с напълно нови електрическа, отоплителна и ВиК инсталации, както и с достатъчно декоративни подови покрития, плюс солидна врата от алуминиеви профили. Банката обаче не може да търси евентуално възмездяване за направените разходи за ремонти защото в договора за наемане, сключен през далечната 1993 г. от тогавашният управител на БЗК Янко Янев, изрично е записано, че кредитната институция няма да търси в бъдеще компенсации за направените подобрения. Второ, приемайки сградата, г-н Янев не е направил дори елементарен приемо-предавателен протокол, който да регламентира тогавашното състояние на имота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във