Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЗК ОБЯВИ РАЗПРОДАЖБА НА ИМУЩЕСТВОТО СИ

Петстотин седемдесет и осем са кредитните милионери, измъкнали пари от БЗК и забравили да ги върнат. Това съобщи за в. БАНКЕРЪ г-жа Татяна Стефанова, синдик на финансовата институция. Техният списък е предаден в БНБ.


По последни данни брутните задължения на БЗК достигат 50 млрд. лева. Значителна част от тази внушителна сума се формира от дълговете на привилегированите вътрешни кредитополучатели. Сега синдикът на банката е принуден да ускори събирането на масата по несъстоятелността, включително и чрез бързо осребряване на налично имущество. Сезонът и на големите разпродажби бе открит с търга за офистехника, обслужвала клона на БЗК в Пловдив. Тази седмица ще стартира и първият търг в София, на който ще се предлагат компютри, офисоборудване и мебели, красили доскоро централата на банката и клон Оборище в столицата.


Най-вероятно БЗК ще успее да се разплати с част от своите кредитори, заели по-горни места в законовия ред за удовлетворяване на вземанията. Акционерите на финансовата институция обаче ще трябва да се разделят с надеждите си за ликвидационна квота, защото собственият капитал на банката е силно отрицателен.


Банка за земеделски кредит е на път да разреши и друг от главоболните си въпроси. По заповед на синдика са погасени всички наеми, дължими за периода между 18 юли и 31 декември 1996 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във