Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУШ: ТЕХНОЛОГИИ СРЕЩУ ПЕТРОЛНАТА ЗАВИСИМОСТ

Речта на американския президент За състоянието на Съюза, произнесена пред двете камари на Конгреса, е част от политическата традиция на Съединените американски щати. Тя донякъде се родее по стойност с речите, които американските президенти представят пред елитната военна академия Уест пойнт. Тези речи са добър ориентир за геополитическия концентрат, който се e забъркал по неведомите пътища на световната политика и който ще се забърква тепърва. Те не са само своеобразен президентски отчет за намеренията, предназначен за вътрешна употреба, а преди всичко послания към света, които да потвърдят или променят формулирани вече стратегии. Де факто преките адресати на тези речи са американските конгресмени, но хората, които трябва да чуват, са далеч извън залата на Конгреса. Във всички случаи това, което казва американският президент в подобна реч, дава много повече представа за реалното статукво на международната политика, отколкото всякакви двустранни срещи, дипломатически обиколки или срещи на върха, които парафират вече взети решения или обявяват предварително договорена липса на решения.
Речта За състоянието на Съюза спокойно може да се озаглави Представата на американския президент за състоянието на света и ролята на Америка в него. Важен факт е, че този път Буш произнесе речта на петата година, откакто е президент, и на първата година от втория си мандат. Тази темпорална особеност си струва да се отбележи поне поради две причини. Първо, петото допълнено и преработено издание на речта За състоянието на Съюза (State of the Union) вече дава достатъчно материал за сравнителната политическа граматика с предишните издания на подобни речи. В изводите от подобно сравнение в крайна сметка са отговорите на въпроса дали Буш прави или не прави корекции във външнополитическия си курс. И най-вече дали съзнателно е сложил неговите граници. Вторият факт е обстоятелството, че Буш ще обитава Белия дом и ще управлява Америка още три години, а това е предостатъчно време за промени в характера на международната политика като цяло. Третият факт са две актуални и взаимносвързани неща - иранското битие на иракската криза и възраждането на атомната дипломация, и сянката, която хвърли изборната победа на палестинската радикална групировка Хамас върху очакванията за резултати от демократичния процес в Близкия изток.
Тази реч, която продължи петдесет и две минути, показа, че външната политика и политиката за сигурност продължават да определят в най-голяма степен президентството на Буш. Националната сигурност си остава любимата тема и основна черта от външнополитическия характер на Джордж Буш, който за пореден път защити решението си да нападне Ирак с мотива, че тиранията и тероризмът трябва да бъдат победени. Съединените американски щати ще останат в Ирак до победата и няма да се изтеглят прибързано, за да не оставят страната в ръцете на терористичната мрежа Ал Кайда... Ние сме в тази битка, за да спечелим, и сме на път да го направим, подчерта Буш. Така той даде да се разбере, че темите национална сигурност и лидерската позиция в света продължават да са една и съща изходна база, която и в бъдеще ще предопределя действията и събитията. Лидерската ни позиция е единственото средство да защитим нашия народ и да гарантираме мира. За него единствената алтернатива на американското лидерство би бил един по-опасен и уплашен свят.
Между впрочем в нито една друга тема на речта си Буш не беше толкова ясен и категоричен. Някои коментатори даже отбелязаха, че Буш просто е взел наготово части от стари свои речи. Това донякъде създаде впечатление за скука от липсата на новини. По-заядливите журналисти намериха доказателство в сенатор Хилъри Клинтън, която по време на речта най-спокойно дъвчеше дъвка. Интерпретациите на авторитетни американски и европейски медии варираха от президентът не предлага решение на вътрешните и външните проблеми (Лос Анжелис таймс) през предпазлива реч, в която няма нищо ново (Чикаго трибюн) до ограничена вътрешно и външнополитическа свобода на действие (Нойе Цюрихер цайтунг). Несъмнено тези определения имат основание.
Както има основание да се отбележат и няколко важни подробности. Доктрината Буш отдавна е обявена и е твърде наивно да се очакват по-радикални промени във външнополитическата концепция на президента. В този смисъл новини няма как да има. Освен това този път Буш е принуден да бъде особено предпазлив и да не влиза рязко в теми с вътрешнополитически характер. Причините за това са огромният бюджетен дефицит и непопулярната война в Ирак. Според последните социологически изследвания рейтингът му не е в добра кондиция. За любителите на политическата статистика популярността на Буш е като тази на Ричард Никсън по време на Уотъргейтската криза. На всичко отгоре през ноември се очакват междинните избори, на които една трета от сенаторите ще бъдат избирани отново, а това е достатъчен мотив за предпазливост. Всъщност тези междинни избори ограничават терена за действия и в значителна степен ще оказват влияние при вземането на външнополитически решения.
Може би този път най-интересна бе петролната част от речта. Сигурното е, че за първи път американски президент така публично признава, че най-сериозният проблем на Америка е нейната зависимост от петрола. Имаме сериозен проблем - Америка е прекалено зависима от петрола, който често внася от нестабилни райони на света, каза Буш. Според него Съединените щати трябва да сложат край на зависимостта си от внасяния от чужбина петрол и определи като една от целите на страната намаляването с над 75%на вноса на петрол от Близкия изток до 2025 година. Рецептата срещу тази зависимост са новите технологии, които да заменят вноса на петрол от страните от Близкия изток.
Това признание със сигурност не е сензация дотолкова, доколкото е толкова очевидно и толкова директно изказано от президент, който първо произхожда от Тексас, петролния край на Америка, и второ, не се поколеба да покаже какво се случва с всеки, който застраши снабдяването на света с петрол. Между впрочем още президентите Джералд Форд и Джими Картър са мечтали за енергийна независимост. През 1979 г. Картър даже е обещавал, че Съединените щати никога повече няма да употребяват вносен петрол. Но и без връщане в историята - самият Джордж Буш се оказа твърде последователен по тази тема. Преди четири години в. БАНКЕРЪ (15.06.2002 г.) публикува анализ, озаглавен Новата доктрина Буш е между свободата и технологията. Тогава Буш каза, че най-голямата опасност се намирала на кръстопътя между свободата и технологията и това звучеше като изказване на идеалист. Сега обаче обстоятелствата, в които президентът говори за новите технологии, си имат конкретни причини и звучат като изказване на реалист, който е твърде наясно с положението. Самото повтаряне на думата технология след четири години е достатъчно доказателство, че Буш не влага нов елемент в концепцията си, а има добре осмислена стратегия, от която няма намерение да се отказва.
Още тогава, преди четири години, бе разумно да се очаква, че последиците могат да се развият в три посоки: контрол на предазиатските и централноазиатските трансферни държави от Кавказ до Хиндукуш, предотвратяване на възможността ислямисти да вземат властта и концентриране на интересите към Иран, Индия и Китай. Това пък от своя страна обясняваше растящото с голяма бързина американско присъствие в Централна Азия и увеличаването на американските инвестиции в района, които скочиха с 20 млрд. долара. От гледна точка на актуалността прогнозата е била абсолютно вярна. Иранското ядрено предизвикателство и вземането на властта в палестинските територии от ислямската групировка Хамас са предостатъчно доказателство. Този път в речта си американският президент се наложи отново да призовава иранския режим да прекрати подкрепата си за тероризма в палестинските територии и Ливан. Разликата е, че тонът бе далеч от времето, когато очерта оста на злото. Иранското правителство провокира света с ядрените си амбиции. Светът не трябва да допуска режимът в Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Америка ще продължи да настоява светът да се противопостави на тази заплаха, посочи Буш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във