Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бърза стиковка между Върбакова и Борисов

Опозицията поиска държавно участие в сделката за ЧЕЗ. Очаква се отговор от дружежеството.

Нов ден, нов обрат в драматичната сделка между "Инерком България" и ЧЕЗ Груп за активите на чешкото дружество в България. Ако до преди дни властите твърдяха, че не могат по никакъв начин да се намесят в преговорите, то в четвъртък (1 март) стана ясно, че държавата не само ще се намеси, но и че иска да придобие контролен пакет от акциите на "ЧЕЗ България". За намеренията на централната власт съобщи собственичката на "Инерком" след среща с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. 

Върбакова посочи, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключва и компанията, която ще придобие. В добавка тя уточни, че "ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен". 

"Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако продавачът се съгласи, държавата има възможността през средства от бюджета или частно придобиване - чрез някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка", уточни министърът на финансите Владислав Горанов. Той подчерта, че ако държавата придобие дял от дружеството, той трябва да е "най-малко контролен".

Четвъртък беше ден на совалки за Гинка Върбакова. След като приключи срещата й в Министерския съвет, тя се запъти към Народното събрание, където взе участие в съвместното заседание на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност. Идеята на парламентаристите беше да обсъдят цялата информация, която бе предоставена на изпълнителната власт от чешките им колеги, а институциите, ангажирани с проверката, да обявят резултатите си. Става дума за Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, Държавната агенция "Национална сигурност" и Държавната агенция "Разузнаване". 

По искане на Върбакова втората част от дискусията, в която се обсъждаха детайлите по сделката между нейната фирма и ЧЕЗ, беше засекретена. 

Още в началото на заседанието председателят на енергийната комисия Делян Добрев даде думата на собственичката на "Инерком", която започна доста наперено, прочитайки нещо като декларация. Според казаното от нея излезе, че била жертва на политически и икономически шантаж, целящ да провали сделката. И тя като Бойко Борисов заподозря, че скандалите около придобиването на активите на ЧЕЗ са сценарий, а различни институции и партии едва ли не на неин гръб повишавали своя рейтинг.

Бизнесдамата от Пазарджик продължи с недомлъвките, като каза, отново без да назовава конкретни имена, че са я атакували заради икономическия интерес на отпаднал кандидат. Постепенно Върбакова набра смелост и премина в атака срещу всички критици на сделката. Заплаши, че нейните адвокати щели да защитават правата й срещу всеки, който и е нанесъл обида или се е опитал да внуши, че е нечие подставено лице. За твърденията, че в сделката има "скрито придобиване" на активите на ЧЕЗ, също хора щели да отговарят пред съда. Подобно изявление преди дни направи държавният глава Румен Радев. Но за политиците Върбакова заяви, че е готова да проведе разговори с всички тях, за да ги убеди в законността на действията си.

Собственичката на "Инерком" се опита да влезе в словесна престрелка с председателката на БСП Корнелия Нинова, като запита "как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс?". Срещу нея скочи Румен Гечев, който допусна, че Върбакова заплашва парламента и призова председателя на енергийната комисия Добрев да се "вземе в ръце", за да не стане страхотен скандал . 

Регулаторите излязоха с почти обща позиция, че не могат да контролират или да се намесват в сделката, докато тя не приключи. Лицензирани дружества под контрола на КЕВР са "ЧЕЗ разпределение", "ЧЕЗ трейдинг", "ЧЕЗ снабдяване" и няколко други. Но към момента не можело да са разглежда "Инерком" като лицензиант, тъй като още няма джиросване на сделката, обясни Иван Иванов.

Комисията за защита на конкуренцията пък не проверява сделката, тъй като няма внесено към нея искане за проверка за концентрация на енергийния пазар. 

Националната агенция по приходите съобщи, че прави проверка на информацията за "Инерком" относно приходи, разходи, начислени и платени разходи.  

Комисията за финансов надзор нямала правомощия да извършва предварителен надзор, но следяла цялата информация. А Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол имала правомощия да контролира "ЧЕЗ България" само до лятото на 2008 година.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев отбеляза, че по данните на агенцията ЧЕЗ е започнала да разпродава активи в България още през 2014-а. Приходите от тези разпродажби не са оставали в българското дружество, а са прехвърляни в Прага. Той допълни, че обектите на ЧЕЗ, с изключение на нейното диспечерско управление, не се контролират от ДАНС като обекти с повишени изисквания за сигурност. "Предвид това, че голяма част от преговорите по обсъжданата сделка са се провеждали в Прага, а ДАНС няма правомощия извън територията на страната, не сме следили сделката", каза още Георгиев.

ДАНС проучва ЧЕЗ още от 2010 г., когато от ръководството са поискали оценяване на активите с цел бърза препродажба. Причината - протестите срещу високите сметки на ток и искането на тогавашния състав на КЕВР да отнемане лиценза на чехите заради това завишаване. Още тогава ЧЕЗ имала намерение да се изтегли. Впоследствие е имало последователно интерес на различни български и международни компании за закупуването на ЧЕЗ. От Христо Ковачки, от "Енерго-про", от турска, румънска и руска компании.

Фирмата на Върбакова е била проверявана 5 пъти от прокуратурата за лизинговата й дейност, но никоя от тези проверки не е завършила с конкретни обвинения.

Шефът на Държавна агенция "Разузнаване" Любомир Димитров съобщи, че агенцията има информация, че според анализ на банката "Креди Суис Фърст Бостън" оценката на активите на ЧЕЗ в България е на стойност 225 млн. евро. Анализът е бил поръчан от един от кандидат - купувачите. Също според данни на агенцията, първоначално исканата от чехите сума била 240 млн. евро, като те били склонни при евентуални преговори да отстъпят до 200 млн. евро.

Искри прехвърчаха между изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев и БСП. "ББР не е кредитирала "Инерком", не е отпускала банкови гаранции, нито един лев от банката не е ангажиран с тази сделка, не са гледани никакви документи. Ние сме тук, за да прекратим веднъж завинаги грозните спекулации", изтъкна Мавродиев. 

Корнелия Нинова му отвърна, че на суперинтелигентен човек като него не му отивали  думите, че не било мястото на банката на изслушването в парламента. "Затова сте тук, защото сте единствената държавна банка, която трябва да изпълнява политиката на правителството", заяви соцлидерката.

По повод твърдението, че има писмо на банката, в което се твърди, че ще подкрепят купувача на ЧЕЗ, Мавродиев категорично отрече да е имало подобна кореспонденция. Няма внесена нито една страничка с искане за финансиране, повтори той. Аз съм неприятно изненадан от пълния непрофесионализъм на ЧЕЗ, който одобрява купувач без да установи дали компанията има осигурено финансиране или да провери дали тази фирма има банкови гаранции, продължи изпълнителният директор на ББР. Според него се извършва потресаваща манипулация от борда на ЧЕЗ. Той поиска чешкият посланик да провери твърденията на чешката компания за българската банка. Посланикът Душан Щраух също присъства на изслушването в зала "Изток" на Народното събрание.

След краткия дебат Корнелия Нинова заключи, че "трябва да стоим и да чакаме на благоволението на Гинка Върбакова да се поддаде на шантажа на премиера и да прехвърли акциите си на държавата. Три милиона българи да се окажат заложници на Гинка Върбакова от Пазарджик".

След като депутатите започнаха да задават въпроси към собственичката на "Инерком", тя отново увери, че няма офшорни компании и че не знаела дали нейният съпруг е имал неофициални срещи с премиера. 

По наложила се традиция, ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите. Цветан Цветанов обвини социалистите, че бранят кандидат-купувач, който е отпаднал от търга за активите на ЧЕЗ. Червените и най-вече Нинова се развикаха, че това са лъжи. "Тези обвинения, които валят, отново ще ви заведем в Страсбург, където ще ви осъдим! Поименно коя е фирмата, иначе повече няма да останем в тази зала", провикна се Нинова. "Другото е трибунал", възрази тя. След разправията депутати от БСП напуснаха зала "Изток". 

Както винаги най-важното се промъкна почти незабелязано покрай цялата шумотевица. От екипа на Гинка Върбакова внесоха разяснения за финансирането на сделката. "Самата сделка е по английското право и съответно ние спазваме някои регламентации в тази връзка. Част от финансирането ще бъде предоставено чрез собствен капитал, част под формата на банково финансиране. Стандартно за такива сделки, финансирането със собствен капитал варира между 20 и 30 процента. В зависимост от това колко ще поиска банката. Цялото финансиране няма да бъде обезпечавано, нито ще бъде сключвано на нивото на дружествата на "ЧЕЗ България". Финансирането се набира на ниво на закупуваща компания и съответно при сключване на сделката тези пари се плащат и отиват към ЧЕЗ. Обезпечение по сделката няма да бъдат активи на нито едно от придобиваните дружества", обясни един от сътрудниците на Върбакова.

По отношение на собствения капитал, "Инерком" смята да използва средства, генерирани през годините. И ако се наложи ще поиска заем, обезпечение по който ще са паричните потоци на групата и активите на "Инерком". Този заем няма да бъде обвързан със седемте придобивани дружества на ЧЕЗ. По отношение на банковото финансиране в момента се водели преговори с международните банки. А точната сума на банковото финансиране щяла да се разбере след приключването на преговорите. 

Като цяло, изводи от парламентарното заседание трудно могат да се направят. По всичко изглежда, че скандалът ще продължи с пълна сила. Интересна изглежда добитата смелост от Гинка Върбакова, която в предишните си изяви бе доста хрисима и сдържана. Още по-любопитна е стиковката в позициите й с премиера Бойко Борисов. Както стана дума, той поискал да контролира дружеството и тя склонила.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във