Банкеръ Daily

Общество и политика

Бургазлии с книга спряха събарянето на стара книжарница

След като за днес в Бургас бе насрочен гражданският протест „С книга в ръка - да опазим културната история на Бургас“, последва реакция от министерството на културата и местната община. Протестът от няколко дни се организираше в социалните мрежи след новина, че предстои събарянето на старата сграда, в която се помещаваше книжарница „Хеликон“.

Припомняме, че още през ноември 2019 г. в Бургас, в района на площад „Тройката“ започна събаряне на част от старите сгради близо до книжарницата.

Тогава собствениците на терена – книжарница „Хеликон“, обясниха, че ще премахнат второстепенните сгради във вътрешността на имота и гарантираха, че няма да нарушат целостта на сградите, които гледат към площад „Тройката“ в Бургас, включително и сградите – културни ценности.

Става дума за постройките, които са част от бившите Маринкови хамбари и административната сграда на Хаджипетрови на площад „Тройката“ в Бургас. В обекта са включени три сгради, част от които е и една от емблематичните книжарници в Бургас.

Сградите не са паметник на културата, но имат статут на недвижима културна ценност. Според Закона за културното наследство, ако инвеститор иска да изгради нова сграда на мястото на старите, той трябва да промени статута им.

На днешната среща между министъра на културата Боил Банов и кмета на Бургас Димитър Николов стана ясно, че до момента нито в Министерството на културата, нито в община Бургас са постъпвали проекти за инвестиционни намерения или искания за промяна на статута на постройките – културни ценности на площад „Тройката“.

В същото време Боил Банов обяви, че днес е подписал заповед, с която ще бъде сформирана комисия, която ще обследва подробно всички сгради в района на площад „Тройката”, включително и сградата на книжарница „Хеликон”. Така ще бъдат преустановени всякакви дейности в района на бившите мелници до произнасянето на експертната комисия.

А тя до месец ще трябва наново да установи колко и кои точно са недвижимите културни ценности в архитектурния ансамбъл на бившите Маринкови хамбари и административната сграда на Хаджипетрови. В района ще бъдат изпратени и служители на Националния институт за недвижимото културно наследство и на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, които да установят дали до момента са извършвани нарушения, имайки предвид строителните дейности по постройките във вътрешността на имота на „Хеликон“, започнали през 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във